Smarter_way_USA

Ce sunt ETF-urile? Ghid de tranzacționare ETF-uri internaționale

ETF-urile (Exchange-Traded Funds) sunt unități de fond de investiții tranzacționabile. Ele sunt fonduri deschise de investiții care urmăresc evoluția unui activ suport. Fondurile deschise de investiții au un număr de unități nelimitat, acesta depinzând de cererea și oferta de titluri.

ETF-urile reprezintă o categorie de instrumente financiare care a câștigat popularitate în ultima perioadă, numărul acestora crescând cu 70% din 2008 până în prezent. XTB oferă peste 70 de ETF CFD-uri din Statele Unite și Europa.

Un ETF (Exchange Traded Fund) reprezintă o colecție diversificată de active (similar unui fond mutual), care se tranzacționează pe bursă în mod similar cu acțiunile. Ca și în cazul fondurilor mutuale, ETF-urile iau în calcul active precum acțiuni, obligațiuni, indici (cele mai multe ETF-uri urmăresc performanța unui indice) și mărfuri. ETF-urile acoperă uneori un segment al pieței, sau reflectă un indice, astfel încât deținerile lor ar putea fi descompuse în diferite acțiuni, cu ponderi specifice.

ETF-urile sunt asemănătoare fondurilor mutuale, având o structură de portofoliu diversificată. Ele pot avea ca activ suport un indice de acțiuni, un coș de acțiuni, una sau mai multe mărfuri sau alte tipuri de active definite prin prospectul de emisiune. Astfel ele urmăresc evoluția activului suport oferind posibilitatea unei expuneri diversificate pe o anumită piață, regiune geografică sau clasă de active. Spre deosebire de unitățile de fond, care au un preț stabilit la finalul zilei în funcție de valoarea activului net, prețul ETF-urilor variază pe tot parcursul ședinței de tranzacționare.

Prețul unui ETF indică valoarea de piață a acestuia, care poate fi diferită de cea a activului net unitar, și reprezintă un produs al cererii și ofertei pe piața respectivă. În platforma de tranzacționare CFD-urile care au la baza ETF-uri sunt cotate cu două prețuri, respectiv prețul de cumpărare ASK și prețul de vânzare BID (din perspectiva traderului).

Analizarea evoluției prețului unui ETF poate fi făcută folosind mai multe metode, diferite însă față de cele utilizate în evaluarea prețului unei acțiuni. Pentru acțiuni analizăm date concrete precum price-to-earnings ratio și dividend yield, care fac referire strict la o anumită companie, însă acestea ar putea să nu ne ofere suficientă informație și în analizarea ETF-urilor. În cazul unui ETF, trebuie să luăm în calcul evoluția tuturor activelor care compun ETF-ul respectiv, inclusiv a domeniului de activitate, dar și cadrul geografic.

Investind în ETF-uri poți cu o sumă relativ mică să beneficiezi de diversificare și lichiditate mare. Dar trebuie să ți cont de faptul că investițiile în ETF-uri preiau din riscurile investițiilor în acțiuni, acestea făcând parte din activul suport al ETF-ului. În urma investiției în ETF-uri nu devii proprietar al acțiunilor din componența fondului și deci nu beneficiezi de drepturi precum încasarea de dividend, deși evoluția ETF-ului încorporează și dividendele oferite de acțiunile din componența și nu îți oferă nici drept de vot în AGA companiilor din componență.

Unul dintre avantajele investițiilor în ETF-uri este diversificarea – acestea includ o serie variată de acțiuni și/sau obligațiuni care ajută la reducerea riscului prin comparație cu investiția în acțiuni.

Exemplu:

XLY.US – instrument al cărui preț se bazează pe valoarea de piață a unui CFD bazat pe ETF Consumer Discretionary Select (piața de referință: piața organizată).

Consumer Discretionary Select Sector SPDR XLY oferă investitorilor o expunere a capitalizării ponderate a firmelor din compoziția S&P 500 (US500 în xStation 5) care se bazează pe cheltuielile de consum discreționare, cum ar fi Amazon.com AMZN, Home Depot HD, Walt Disney DIS, Comcast CMCSA etc.

Știați că?

  • Primul ETF a fost creat în 1993.
  • Piața ETF-urilor însumează 2,7 trilioane de dolari în Statele Unite.

Investiția în ETF-uri este recomandată celor care nu au cunoștințele sau timpul necesar pentru construirea unui portofoliu alegând singuri instrumentele financiare din componența acestuia și/sau celor care doresc să beneficieze de diversificare, dar nu dispun de fonduri suficiente pentru a face asta investind în mai multe instrumente financiare diferite.

Un exchange-traded fund este unul dintre cele mai populare, dar și unul dintre cele mai inovatoare titluri de valoare. Acesta urmărește un indice, o marfă sau un coș de alte active ( de exemplu un coș din sectorul biotehnoligiei). Un ETF seamănă cu o acțiune tipică de la bursă și este o alternativă pentru cei care doresc să investească, dar nu au timp sau “know-how”. Ceea ce este important, este că prețul ETF-urilor se schimbă pe parcursul zilei ca rezultat al schimbărilor de cerere și ofertă.

Deținătorii de ETF-uri au dreptul la o proporție din profituri, cum ar fi dobânda câștigată sau dividendele plătite, și pot primi o parte din valoarea fondurilor, în cazul în care acestea sunt lichidate. Deținerea fondurilor poate fi cumpărată cu ușurință, vândută sau transferată într-un mod foarte similar cu ce al acțiunilor de la bursă, din moment ce acțiunile ETF sunt tranzacționate pe burse publice.

Care sunt avantajele investiției în ETF-uri?

ETF-urile implică adesea cheltuieli mici. În plus, ETF-urile îți oferă acces la multe tipuri de indici. Există ETF-uri pentru benchmark-uri pe sectoare individuale sau chiar benchmark-uri pe obligațiuni! ETF-urile permit investitorilor să țintească oportunități de investiții foarte specifice. Acest tip de fonduri oferă investitorilor flexibilitate în trading. Acțiunile pot fi cumpărate sau vândute la prețurile de piață în orice moment al zilei de tranzacționare. Investitorii pot folosi ordine de stop și limită, au opțiunea de short selling pentru acțiuni (subiect supus regulilor bursei), sau pot cumpăra în marjă (cu bani împrumutați). Nu uita, de asemenea, de expunerea extensivă la piață. ETF-urile disponibile reprezintă o gamă extrem de largă de benchmark-uri din piață, inclusiv acțiunile din SUA cu capitalizare mare, acțiunile pe sectoare, piețele emergente și multe altele. Și, în cele din urmă, diversificarea. Un ETF este un singur titlu de valoare care reprezintă un portofoliu bine diversificat de acțiuni sau obligațiuni, și poate reprezenta o alternativă interesantă pentru mulți investitori. De aceea acestea devin din ce în ce mai populare și ajung să fie o parte importantă a multor portofolii.

De ce să tranzacționezi ETF-uri CFD cu XTB?

Un exchange-traded fund (ETF) este un fond de investiții tranzacționat pe burse, într-un mod foarte similar cu acțiunile. Totuși, avantajul unui ETF este mult mai simplu și mai eficient din punct de vedere al costurilor față de cumpărarea unui portofoliu de acțiuni. În plus, utilizarea levierului și costurile sale de finanțare mici fac din acesta un instrument foarte util: acoperă toate sectoarele majore ale economiei, inclusiv sectorul financiar, energetic, telecomunicațiile, biotehnologia, metalele prețioase și multe altele. Iată de ce oferta noastră de ETF-uri este specială:

  • Acces Direct la Piață (DMA)
  • Levier până la 1:5
  • Posibilitate de Short selling
  • Termen de decontare T+0 settlement
  • Diversificare
  • Comisioane de la 0.08%
  • Gamă extinsă de sectoare de piață

Cum deschizi un cont pentru a investi în ETF-uri?

Procesul de deschidere a unui cont la XTB este simplu și rapid. Ceea ce merită subliniat este că durează mai puțin de 15 minute. Pregătește documentul tău de identitate (CI sau pașaport), și completează formularul de pe site. Poți începe să tranzacționezi imediat după ce acest proces este finalizat și documentele tale sunt verificate!

Dacă vrei să încerci una dintre platformele noastre și să-ți testezi strategia de tranzacționare, încearcă contul demonstrativ. Conturile demo sunt conturi temporare care utilizează fonduri virtuale și nu implică risc. Poți încerca contul demo în platforma xStation de pe desktop, mobil smartwatch sau tabletă!

Ce autorități reglementează XTB?

Cu mai mult de 14 ani de experiență, XTB este unul dintre cei mai mari brokeri de FX și CFD listați la bursă din lume. Grupul de capital XTB este reglementat de cele mai mari autorități de supraveghere financiară din lume, inclusiv Financial Conduct Authority, KNF, BaFin, CMB și ASF în România.

XTB sunt unul dintre brokerii de top în Europa, cotat cu 5 stele de către clienții noștri pe Facebook și pe Trustpilot, cu tehnologie premiată, mai mult de 14 ani de experiență, birouri în peste 10 țări și educație completă.

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. Nu sunt răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată. 80% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.