Smarter_way_USA

BRD SocGen, a treia bancă de pe piaţa locală după active, a raportat un profit record pentru anul trecut, de 1,54 mld. lei, în creştere cu 12%.

Grupul BRD, locul 3 după active în România, a încheiat 2018 cu un profit record, în condițiile creșterii veniturilor și a scăderii costurilor cu riscul.

Banca propune un dividend de 1,64 lei/acțiune, similar celui de anul trecut, potrivit unui comunicat de presă al băncii. Venitul net bancar la nivelul Grupului BRD în anul 2018 a atins 3,12 miliarde de lei, în creștere cu 11,9% în dinamică anuală, determinată de contribuția pozitivă a tuturor categoriilor de venituri.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 15,7% față de anul precedent, reflectând creșterea volumelor, atât ale creditelor cât și ale depozitelor clienților și mediul favorabil al ratelor de dobânda.

Veniturile nete din comisioane au crescut cu 4,5% față de anul precedent, în principal datorită evoluției dinamice a activității pe segmentul cardurilor și a serviciilor de depozitare și custodie, precum și creșterii volumelor de tranzacții.

Cheltuielile operaționale au totalizat 1,49 miliarde de lei, înregistrând doar o creștere marginală față de anul precedent (+1,1% în dinamică anuală), reducerea contribuțiilor cumulate la Fondurile de Garantare și de Rezoluție aproape compensând cheltuielile mai mari cu personalul (+3,9% față de anul precedent, determinate de ajustări de salarii și alte beneficii) și creșterea costurilor IT, sub impactul investițiilor aferente programului de transformare.

Prin urmare, Grupul BRD a înregistrat un rezultat operațional brut în creștere cu 24% față de anul 2017. Indicatorul cost/venit a fost în continuare îmbunătățit, atingând 47,8% (-5,1 puncte procentuale), în comparație cu 52,9% în 2017.

Profilul de risc al portofoliului de credite a continuat să se amelioreze: rată creditelor neperformante și-a menținut tendința de scădere, situându-se la 4,6% la sfârșitul anului 2018 față de 6,8% la sfârșitul anului 2017, reflectând operațiunile de write-off și vânzările de credite neperformante.

Rată de acoperire a creditelor neperformante a rămas la un nivel de 74,2% la finalul lunii decembrie 2018, neschimbată în comparație cu sfârșitul anului 2017 (creditele neperformante, conform metodologiei ABE).

Costul riscului a înregistrat reluări nete de 230 milioane de lei față de 360 milioane de lei în 2017, cu o contribuție a elementelor nerecurente în scădere de la 272 milioane de lei în 2017 (despăgubiri din asigurări și vânzări de credite neperformante) la 95 milioane de lei în 2018.

Profitul net al Grupului BRD a atins 1,57 miliarde de lei în 2018, în creștere cu 10,6% față de anul precedent (+23,6% excluzând elementele nerecurente), datorită dezvoltării comerciale continue, îmbunătățirii performanței operaționale și costului net al riscului pozitiv.

Rentabilitatea capitalurilor proprii a atins 20,8% în 2018 (19,9% excluzând elementele nerecurente legate de costul riscului). Rata de solvabilitate a fost de 19,6% la finalul lunii decembrie 2018 (nivel individual, conform Basel 3, excluzând rezultatul net al anului curent) față de 19,8% la finalul anului 2017 (incluzând rezultatul net al anului, net de dividende).

Având în vedere rezultatele anului, cât și așteptările privind evoluția indicatorului de adecvare a capitalului, Consiliul de Administrație a decis propunerea unui nivel al dividendului brut pe acțiune similar cu anul financiar 2017 (1,64 de lei/acțiune), sub rezervă votului favorabil în cadrul Adunării Generale a Acționarilor din dată de 18 Aprilie 2019.


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.