Goldman Sachs (GS) este una dintre companiile din portofoliul meu și având în vedere că-mi place să urmăresc fiecare mișcare a tuturor firmelor la care am acțiuni, am zis să-ți prezint o parte din starea curentă a acestei bănci.
Începând cu Octombrie 2018, frâiele GS-ului au fost preluate de către David Michael Solomon (56 de ani). Mai jos ai ceea ce cred că vor fi prioritățile sale pentru următorii ani:
- Marcus
- Managementul investițiilor
- China
- Marty Chavez
Să le luăm pe rând.
Marcus
În 2016, Goldman Sachs a lansat Marcus.com, o platformă online pentru imrpumuturi personale. În Iunie 2017, acestea au ajuns la $1 miliard, apoi $2.3 miliarde la final de 2017 și $4 miliarde în Q2, 2018. Marcus a întregistrat cea mai rapidă creștere a unei platforme online de împrumut, din istorie.
Prin asta, GS și-a înfipt colții în domeniul de “consumer banking”, având destul loc de cresțere precum și o nevoie mare deoarece celelalte bănci le-au luat-o puțin înainte. Noul CEO spunând că vrea să extindă Marcus să acopere și carduri de credit, creditele ipotecare și asigurări.
Managementul investițiilor
Sincer, aici ar ajuta mult o achiziție. În Septembrie 2018, GS s-a adăugat în lista firmelor ce și-ar dori o fuziune cu Fidelity.
E o mișcare care pare să fie pe mintea lor de ceva vreme și-s destul de conștienți că au nevoie de o cumpărare sau fuziune solidă pentru a-și da un boost la veniturile provenite din managementul investițiilor.
Din informațiile pe care le-am găsit am ajuns la următoarea concluzie:
- poate cumpăra un asset manager “micuț”, cum ar fi WisdomTree ce are vreo 60 de miliarde de dolari ca și assets under management
- poate cumpăra un AM mediu, gen AllianceBernstein cu vreo 540 de miliarde AUM
- poate lua unu măricel, gen Invesco ce are 960 de miliarde AUM.
Doar cumpărarea unuia mare ii s-ar merita, motiv pentru care dorește să cumpere Fidelity, care au 2.45 trilioane de dolari AUM.
China
Anul ăsta, China a acceptat o reformă de a permite băncilor și fondurilor străine să dețină bănci locale, să-și facă filială în China precum și să-și vândă produsele în China. Reforma se aplică doar sectorului financiar.
Tot în ordinea asta de idei, de la inceputul anului, China permite băncilor străine să dețină 51% din băncile locale (până acum a fost limită la 49%).
Când s-a dat vestea, au și sărit UBS, Nomura, J.P Morgan, Credit Suisse, Morgan Stanley.
Ai mei ce fac?
Dorm ca proștii, aia fac. Le-au luat-o toți înainte, deși l-au pus pe Dan Dees co-șef pe partea de “investment banking”, care a lucrat în domeniu, în Asia. Deci ceva mișcări tot au făcut.
Marty Chavez
Marty (54) pare genul de persoană care urma să fie CEO încă din prima zi. A fost promovat la CFO, apoi 16 luni mai târziu, n-a mai fost CFO :)).
Ce-i interesant la el e că a dezvoltat un sistem automat de trading numit Marquee care e folosit în cadru GS-ului, motiv pentru care Marty are o influență mare în ceea ce privește direcția tehnologică în care o ia Goldman, în viitor.
Ce-i și mai interesant e că în 2017, fostul CEO Lloyd Blankfein declara că GS e “o firmă de tehnologie. O platformă”. Ei, dacă ei chiar se văd a deveni o firmă de tech, atunci e probabil ca în scaunul de CEO să se potrivească mai mult Marty (care a fost și CIO, nu doar CFO) decât David Solomon.
Vedem cum vor decurge lucrurile în anii care vin…