Exchange-traded funds (ETFs) au fost lansate in 1980 si au castigat rapid popularitatea investitorilor ce cautau alternative la fondurile mutuale.
Conducerea Bursei de Valori Bucuresti a anuntat introducerea acestor instrumente in prima parte a anului. Consiliul de administratie a aprobat modificarile in Codul Bursei in acest sens, urmand ca si CNVM sa isi dea ok-ul. Vezi care sunt cele mai importante elemente pe care ar trebui sa le stii despre ETF-uri.
Un Exchange Trade Fund (ETF) poate oferi expunere pe un grup de actiuni sau pe un anumit segment al pietei. In comparatie cu o actiune, ETF-ul poate urmari mai multe actiuni, din diverse tari sau grupuri de tari. Si fondurile mutuale pot oferi o asemenea diversitate, dar ETF-urile au costuri mai mici si se comporta mai mult ca o investitie in actiuni.
Click aici pentru a investi in cele mai performante ETF-uri!
Aceste instrumente sunt administrate pasiv si au comisioane de tranzactionare mai reduse, in comparatie cu cele ale fondurilor mutuale. In plus, ETF-urile se tranzactioneaza precum actiunile, oferind beneficiile diversificari. Spre deosebire de unitatile de fond care au un pret stabilit la finalul zilei, in functie de valoarea activului net, pretul ETF-urilor variaza pe tot parcursul sedintei de tranzactionare.
Dividendele oferite de companiile din componenta unui ETF sunt reinvestite imediat.
Un dezavantaj al acestor instrumente este ca pot fi limitate la companii cu capitalizari mari, din anumite burse. Acest lucru poate limita expunerea pe companii mici si mijlocii, reducand astfel oportunitatile de crestere. Multi oameni compara tranzactionarea ETF-urilor cu cea a fondurilor mutuale, dar comparand acest instrument cu actiunile clasice, costurile sunt mai mari. Comisionul de tranzactionare platit catre broker poate fi acelasi, dar o actiune nu are si costuri de administrare.
Exchange Traded Funds sunt produse financiare structurate intr-un mod similar cu fondurile mutuale, dar investitorii le pot tranzactiona ca si actiuni. Ele urmaresc performanta unui indice de actiuni, oferind posibilitatea investitorilor sa cumpere un portofoliu diversificat ca si cum ar cumpara o singura actiune, la un cost mult mai mic decat in cazul in care ar cumpara actiunile separat.
ETF-urile sunt produse sintetice, care urmaresc cele mai apropiate miscari ale preturilor pentru indicele suport. Unul din principalele beneficii ascociate cu ETF-urile sunt transparenta, lichiditatea, eficienta costurilor si diversificarea.
Prin detinerea unui ETF, investitorii au parte atat de diversificarea oferita de indicele unui fond, cat si posibilitatea de a vinde in lipsa, de a tranzactiona in marja. Un alt avantaj este acela ca suma blocata in majoritatea ETF-urilor este mai mica decat cea dintr-un fond mutual obisnuit.
4 ETF-uri interesante pentru a fi luate in considerare!
$ FXI – iShares China Large-Cap
$ FXI este unul dintre ETF-urile cele mai performante si mai stabile pentru a cumpara. Dacă sunteți interesat de acest ETF și doriți să aflați mai multe, iată ce obțineți achiziționând $ FXI:
- Se compune din acțiuni chineze mari cu capitalizare, care tranzacționează pe bursa din Hong Kong. Dar ele sunt într-adevăr, foarte mari. De exemplu, una dintre cele mai mari expoziții din $ FXI are China Mobile LTD. Cel mai mare furnizor de servicii de telefonie mobilă are 859 milioane de clienți – mai mult decât întreaga Europă și are 460 000 de angajați – vă puteți imagina scara? Există și cele mai mari bănci chineze (de stat), cum ar fi Bank of China, companii de construcții, companii petroliere – toate cu cifra de afaceri de miliarde de dolari.
- Ceea ce este important, aceste companii nu sunt private, ci deținute de stat și controlate de membrii de partid și nu sunt niciodată vulnerabili față de orice criză – pentru că nu pot cădea.
- A câștigat 12,87% de la un an la altul, cu o creștere foarte stabilă și “plictisitoare” – așa cum se întâmplă în cazul companiilor mari.
Îi recomand foarte mult, în special acum, că China și-a revizuit creșterea economică țintă mare la 6,5% – nu există o țară dezvoltată care să aibă o creștere atât de mare.
Randamentul YTD: + 26,25%
$ IDEM – iShares MSCI EM UCITS ETF USD
$ IDEM.L este un ETF de mare performanță care investește pe piețe emergente, cum ar fi China, Coreea de Sud, India, Polonia.Dacă sunteți interesat de acest ETF și doriți să știți mai multe, iată ce obțineți achiziționând $ IDEM.L:
- Cele mai bune companii cu o bună creștere de pe piețele emergente – cea mai mare parte China (27,{etoroCFDrisk}% expunere), Coreea de Sud (15,44%), Taiwan (12,26%), India (8,95%) și alte 10 țări.
- Aceste companii sunt alese mai ales din sectoare moderne precum tehnologia informației (26,3%), financiar (23,4%), consumatori (10%). Deci, aceasta constă în active puternice cum ar fi Samsung, Alibaba, China Mobile, China Life Insurance – preluate de la bursa regională și nu din SUA.
- Acestea sunt companii mari, lideri ai pieței cu milioane de clienți, și astfel câștigă în mod adecvat din acțiunile lor. De la 30 / iunie / 2016 la 30 / iunie / 2017 acest ETF a câștigat 22,92%. Cu o creștere dinamică pe piețele emergente (deși nu sunt sigur dacă ar trebui să numim China “emergente”, deoarece va depăși SUA în 2020 ca cea mai mare economie din lume), 2017 ar fi la fel de bun ca 2016 dacă nu chiar mai bine!
Vă recomand să cumpărați acum.
Randamentul YTD: + 29,28%
$ EWT – iShares MSCI Taiwan a capatat ETF
$ EWT este unul dintre cele mai performante ETF-uri pentru a cumpara, investind in companii taiwaneze. Dacă sunteți interesat de acest ETF și doriți să aflați mai multe, iată ce obțineți achiziționând $ EWT:
- Se compune din acțiuni taiwaneze cu capital mare și Taiwan (care se numește de fapt “Republica reală”, opusă Republicii Populare Chineze) este una dintre cele mai bogate țări asiatice, este una dintre “Tigrii Patru Asi”, iar transformarea sa economică a fost numit Taiwan Miracle. China ar putea fi și al doilea Taiwan – dacă s-ar transforma în capitalismul deplin.
- $ EWT urmărește companiile mari și mijlocii din Taiwan alese de cei mai buni producători, precum TAIWAN SEMICONDUCTOR MANUFACTURING (unul dintre cei mai mari producători de procesoare din întreaga lume), MEDIATEK (un alt producător de chipset-uri, mai ales pentru smartphone-urile chinezești), ASUSTEK ), CHINA STEEL CORP.
- Rezultatele sale vorbesc de la sine: a avut o revenire de 31,30% din anul (a se vedea mai jos cât de stabilă a fost creșterea acesteia)
Vă recomandăm foarte mult dacă doriți să investiți în Taiwan. Secolul al XXI-lea va fi secolul asiatic, deoarece Asia de Est au o economie sănătoasă acum, o bază de consum imensă și valori tradiționale de muncă și diligență.
Randamentul YTD: + 25,17%
$ IAPD.L – iShares Asia Pacific Dividend UCITS ETF
$ iapd.l este un ETF de mare performanță care investește în valori mobiliare de top din regiunea Asia Pacific (mai mult, de fapt, din Pacificul de Est). Dacă sunteți interesat de acest ETF și doriți să știți mai multe, iată ce obțineți prin cumpărarea $ iapd.l:
- Se compune din 30 companii din Noua Zeelandă, Singapore și Australia. Aceste piețe sunt chiar mai exotice decât China sau Japonia și au o mare rentabilitate similară. Vă puteți diversifica portofoliul frumos și este o șansă rară de a investi în acțiuni din această regiune.
- Sectoarele acoperite sunt în cea mai mare parte bunuri financiare, de consum, imobile și multe altele, atât de profitabile. Ce companii sunt incluse în portofoliul său? De exemplu, Spark New Zealand – este o companie de telecomunicații din NZ, Australia National Bank – una dintre cele mai mari patru instituții financiare din Australia și post-Singapore Singapore. Cu astfel de companii mari, această investiție este aproape fără risc.
- A avut un profit total de 20,46% în 2016 și este pe cale să obțină performanțe și mai bune în acest an.
Vă recomandăm foarte mult dacă doriți să investiți în acțiuni din Noua Zeelandă, Singapore și Australia.
Randamentul YTD: + 12,61%