Smarter_way_USA

Piata de capital din Romania la un singur pas pana la trecerea la statutul de Piata Emergenta

  • Romania a fost mentinuta, de FTSE Russell, pe lista de monitorizare a tarilor pentru o eventuala reclasificare de la statutul de Piata de Frontiera la cel de Piata Emergenta Secundara
  • “Lichiditate – Lichiditate de piata suficienta pentru a sustine investitiile globale semnificative” – imbunatatita de la “Neindeplinit” la “Restrictionat”, ca urmare a imbunatatirii lichiditatii pietei.
  • “Tranzactii extrabursiere permise” – actualizate de la “Neindeplinit” la “Restrictionat”.

FTSE Russell a publicat pe 26 septembrie 2018 cea mai recenta editie a raportului Annual Country Classification Review, potrivit caruia Romania a fost mentinuta pe lista de monitorizare a tarilor pentru o eventuala reclasificare de la statutul de Piata de Frontiera la cel de Piata Emergenta Secundara. Romania a fost adaugata pe aceasta lista de monitorizare in septembrie 2016. Conform raportului FTSE Russell, in septembrie 2018, Comitetul Consultativ FTSE Russell pentru Clasificarea Tarilor a aprobat urmatoarele modificari ale criteriilor de rating:

• “Lichiditate – Lichiditate de piata suficienta pentru a sustine investitiile globale semnificative” – imbunatatita de la “Neindeplinit” la “Restrictionat”, ca urmare a imbunatatirii lichiditatii pietei.

• “Tranzactii extrabursiere permise” – actualizate de la “Neindeplinit” la “Restrictionat”.

“Imbunatatirea cu o nota a criteriului de lichiditate al Bursei de la Bucuresti este o recunoastere internationala a progreselor realizate de Romania in ultimii 4 ani pentru imbunatatirea lichiditatii. Acum, piata de capital din Romania este la doar un pas de a deveni piata emergenta”, a declarat Lucian Anghel, Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Criteriul ”Lichiditate – Lichiditate de piata suficienta pentru a sustine investitiile globale semnificative” este singurul criteriu esential necesar pentru atingerea statutului de Piata Emergenta Secundara. Acest criteriu a fost ridicat cu o treapta in cadrul acestei evaluari si va fi reevaluat la revizuirea intermediara din martie 2019. FTSE Russell recunoaste eforturile Bursei de Valori Bucuresti de a aduce IPO-uri pe piata si de a imbunatati nivelul de lichiditate. Romania este mentinuta pe Lista de Monitorizare drept Piata de Frontiera si va fi reevaluata pentru o eventuala reclasificare la statutul de Piata Emergenta Secundara, in cadrul Schemei FTSE de clasificare a tarilor la Revizuirea Anuala din septembrie 2019.

Adrian Tanase, Director General al BVB, a declarat: “Reforma pietei de capital si proiectele pe care Bursa de Valori Bucuresti le desfasoara de cativa ani, dedicate imbunatatirii climatului investitional, ofertei si cererii, au fost fundamentale pentru cresterea lichiditatii. De asemenea, consideram ca liberalizarea pietei OTC, care a intrat in vigoare in septembrie 2018, va sprijini si mai mult valoarea tranzactiilor realizate la bursa”.

La inceputul anului 2014, Bursa de Valori Bucuresti, cu sprijinul partilor interesate de pe piata de capital si al autoritatilor, a initiat o reforma ambitioasa cu scopul imbunatatirii ratingului pietei de capital de catre furnizorii de indici globali, de la statutul de Piata de Frontiera la cel de Piata Emergenta. A fost considerata o modalitate fireasca in care o tara clasificata cu ”Investment grade”, precum Romania, sa poata beneficia de o parghie eficienta pentru cresterea economica asigurata de un ”Investment grade” (statutul de Piata Emergenta) al pietei interne de capital. S-au facut pasi importanti in acest sens, printre care: mecanisme de piata noi si imbunatatite, acces facil la piata pentru investitori, mediu fiscal favorabil pentru investitorii institutionali, raportare corporativa transparenta si calitativa a emitentilor, disponibilitatea fluxului de informatii privind piata de capital si legislatia si in limba engleza, un cadru de tranzactionare competitiv, o guvernanta corporativa imbunatatita pentru companiile listate, IPO-uri private si emisiuni de obligatiuni.

Proiectele de dezvoltare a climatului pietei de capital din Romania vor continua ca urmare a dialogului permanent cu investitorii romani si straini. Depunerea eforturilor pentru imbunatatirea reglementarii fiscale cu privire la oferirea accesului investitorilor straini la mecanismul de imprumut al instrumentelor financiare si stimularea investitorilor individuali sa investeasca facil in instrumente listate la bursa, evaluarea celei mai bune solutii de Contraparte Centrala pentru piata interna in vederea lansarii pietei derivatelor, atragerea de IPO-uri private si extinderea programelor de educatie financiara sunt principalele proiecte pe care se concentreaza in prezent Bursa de Valori Bucuresti.


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.