Banca Nationala a Romaniei a organizat luni, 24 septembrie, o dezbatere cu tema “10 ani de la izbucnirea Crizei Financiare”. Cu aceeași ocazie a fost lansat si volumul acadeicianului Daniel Daianu – ”Emerging Europe and the Great Recession”, apărut la editura Cambridge Scholars Publishing (UK), relateaza Agerpres.
In cadrul dezbaterii, guvernatorul BNR Mugur Isarescu s-a referit la contextul economic actual si la provocarile sale, printre acestea aflandu-se si criptomonedele.
- Invest in crypto – https://bit.ly/2TKvVa0, https://goo.gl/h2s8YA or https://goo.gl/k1jplg
- Make a cryptocurrency wallet – https://bit.ly/304BqkW or https://goo.gl/uiATb9
- Buy with credit card – https://goo.gl/qoHJV7 or https://goo.gl/6UYS4p
- Exchange – https://bit.ly/38Zy4UK, or https://goo.gl/Qr1D7Y
Fata de pozitia rezervata manifestata la inceputul acestui an, de data aceasta guvernatorul a parut convins ca fenomenul cripto nu poate di oprit dar a afirmat ca este important ca acesta sa fie reglementat inteligent pentru a se evita noi situatii speculative de tip Caritas, dar si pentru a stimula in acelasi timp dezvoltarea economica generata de tehnologie si aplicatiile sale.
“Monedele virtuale nu pot fi oprite, dar pot fi reglementate, altfel ne putem trezi cu un fel de Caritas sau FNI”, a afirmat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isărescu
“Eu nu simt ca tinde coarda sa insiste spre suprareglementare, dar, bazat pe intelepciunea trecutului, se stie ca de cate ori lumea a explodat, a explodat fie din lipsa de reglementare sau dintr-o reglementare proasta. Suprareglementarea este altceva. Sa incerci sa pui asa tot felul de obstacole si pana la urma ajungem la o definitie a ce este aceea reglementare si ce este suprareglementare.
La fel vorbeste Daniel (Daniel Dăianu – n.r.) despre monedele acestea, cryptocurrencies. Putem să le oprim? Nu avem cum sa le oprim pentru ca e tehnologie aici si ea vine cu rapiditate, cu o gramada de avantaje, dar sa incercam sa le reglementam, asa cum spune si Banca Centrala Europeana si care este si pozitia noastra.
În sfarsit, paranteza, pozitia noastra este pentru ca suntem membri ai sistemului bancilor centrale europene, inchid paranteza, dar solutia aici este ca aceste cryptocurrencies sa fie reglementate, altfel ne vom pomeni si in acest domeniu, si scuzati-mi comparatia, cu un fel de Caritas, cu un fel de FNI, dupa care se vor cauta vinovati. Si vinovatii de regula in asemenea escrocherii – ca sunt interne, internationale – tot timpul trebuie sa fie cei care au incercat sa reglementeze si nu au putut, sau nu au reglementat la timp, sau au reglementat cu intarziere”, a afirmat Isarescu.
Potrivit guvernatorului BNR, unul dintre pericolele semnalate de Daniel Daianu este cel al unui sistem bancar care scapa de sub control si care ar putea sa fie sursa unei noi crize economice.
Sursa imagine: news.ro Sursa informatie: hightechintell.ro