Smarter_way_USA

De prin portofoliu: Toll Brothers

Compania pe care vreau să ți-o prezint astăzi se numește Toll Brothers și este un dezvoltator imobiliar, specializat în case de lux.

În momentul în care vreau să adaug o companie în portofoliu, o fac gândindu-mă că vreau să țin acea companie vreo 3 ani. Motiv pentru care eu nu folosesc levier și nu mă prea omor după fluctuații zilnice, chiar dacă acestea pot fi de 5,7 sau 12%.

După ce-am pus ochii pe o companie, încerc mereu să răspund la următoarele întrebări:

  1. E sănătoasă?
  2. E ieftină?
  3. Merge într-o direcție bună?

În continuare, o să răspund la aceste 3 întrebări, pe cât de obiectiv și informat îmi permit.

E sănătoasă?

Informațiile despre sănătatea unei companii le găsim în declarațiile ei financiare. Prima dintre acestea este declarația de venit/income statement.

Aici putem vedea, în mare, încasările și veniturile din ultimii ani. Pentru Toll, în materie de încasări / profit, avem așa:

  • 2013: $2.67 miliarde (notat cu b)/ $170.61 milioane (notat cu m).
  • 2014: $3.91 b / $340.03 m (+46.4% / +99%)
  • 2015: $4.17 b / $363.17 m ( +6.4% / +6.8%)
  • 2016: $5.17 b / $382.1 m ( +23.98% / +5.21%)
  • 2017: $5.81 b / $535.5 m (+12.38% / +40%)
  • 2018 : o prezicere de $6.90 b.

După cum se poate vedea, ei se află într-o creștere constantă, ce-i drept, haotică. Fluctuațiile mari, în momentul de față, nu mă deranjează.

Tot pe income statement putem vedea și EPS-ul. EPS (Earnings per share) reprezintă profitul făcut, după taxe, per acțiune.

  • 2013: $0.97
  • 2014: $1.84 (+89.7%)
  • 2015: $1.97 (+7%)
  • 2016: $2.18 (+10.66%)
  • 2017: $3.17  (+45.41%)

După cum se poate vedea, și la EPS ei sunt într-o continuă creștere.

Când vorbim de EPS, putem bate un pic și pe la DPS la ușă. DPS = dividends per share. Zic “putem” pentru că nu toate companiile dau dividend. Pe lângă asta, dividendul de pe piața din SUA nu tare mă interesează din simplu motiv că-s sărac. Când ai companii cu acțiunea la prețul de $100, $300 sau $1,900 și ai dividende de $0.08 sau $0.6 atunci trebuie să-ți vinzi și ficatu și sufletu ca să simți acel profit generat de dividend.

La DPS mă interesează, foarte mult, un singur lucru. DPS să nu fie mai mare decăt EPS. Gen, compania face 17 cenți profit și dă dividend de 60 de cenți per acțiune. Asta deobicei înseamnă datorii. Ca și cum te împrumuți de la un prieten, ca să-ți acoperi împrumutul de la alt prieten. Ce dracu….

Un alt indicator de “sănătate” la care mă uit este numit P/E ratio (Price-Earnings Ratio)

Acesta apare în declarații în două feluri:  Trailing P/E și Forward P/E

Trailing P/E-ul se calculează în felul următor.

Prețul actual al acțiunii / EPS-ul raportat în ultimele 12 luni. La Toll vine 37.03 / 3.17 = 11.68 (la ora actuală)

Acum să trecem la Forward P/E. Acesta este reprezentat de prețul actual al acțiunii / cât prevede firma ca va fi EPS-ul în următoarele 12 luni. La Toll, Forward P/E ratio e de 7.17 (la ultima raportare). Asta înseamnă că EPS-ul pe următoarele 12 luni ei estimează că va fi undeva pe la 5.16. O creștere a profitului de vreo 63%. Zic că nu-i rău.

Acuma hai să trecem la datorii.

Cantitatea de datorii poate îngropa o firmă, în momente grele. În loc să aibă o pernă de cash de care să se poată folosi pentru a ieși din belele, ei trebuie să-și plătească datoriile. Asta face ca rezolvarea problemelor și dezvoltarea business-ului să fie un pic cam greu de realizat.

Detaliile despre datorii pot fi găsite pe o altă declarație publică și accesibilă tuturor numiă balance sheet sau “bilanț”. Acolo puteți vedea exact care sunt datoriile pe care compania trebuie să le plătească în < 12 luni și > 12 luni.

Dar dacă ești o putoare ordinară ca mine, atunci te invit să analizăm 2 valori care ne ajută să ne facem o idee despre cum se înțelege compania aleasă de noi cu datoriile. Acestea sunt Debt-to-Equity Ratio și Current Ration . Le găsești repede cu un search pe Google.

Debt-to-Equity Ratio = Total liabilities / Shareholder’s equity. Adică, totalul datoriilor / Diferența dintre active și pasive. Cifra pe care o vrem este de < 1. Warren Buffet preferă < 0.5. La Toll Brothers, momentan, este de 0.8. Ii un compromis acceptabil.

Current Ratio = Activele actuale (current assets) comparate cu pasivele actuale (current liabilities). Sau altfel, câți bani se așteaptă compania să încaseze în următoarele 12 luni vs câți bani se așteaptă compania să plătească în următoarele 12 luni. Asta ne ajută să ne facem o idee dacă a noastră dragă companie va fi nevoită să-și mărească datoriile sau nu. Buffet preferă ceva mai mare decât 1.5. La Toll Brothers e de 7.11 (în Aprilie 2018). Deci și aci ne-am scos.

Dacă tragem concluzie acum, Toll Brothers pare a fi o companie destul de sănătoasă, părerea mea. Dar oare….

E ieftină?

Mă. Eu aici mă uit pe grafic. Probabil există și alte modalități de a-ți da seama daca o companie e ieftină. Când o să le aflu, tu o să fii primul la care ii zic.

Mai sus avem graficul lunar. Indicatorii pe care eu îi folosesc sunt: RSI, Benzile Bollinger, liniile de trend și Moving Average-ul de 200 de zile.

Pe grafic se poate vedea trânta luată de la prețul de $50.34 la $37.01. RSI-ul mai are loc de picat, Bollingerul mai are loc pentru break-out și prețul mai are loc de picat până la aproximativ $31,70, unde se află o linie de trend puternică de unde a sărit de 2 ori până acum.

Mergând la graficul de săptămână, avem așa

RSI-u e în plop. Supra-vândut în draci. Apoi vedem clar un trend descendent, lucru care s-a încercat să se spargă odată cu rapoartele finaciare de săptămâna asta unde Toll a urcat 14% într-o zi. Ce e de luat în calcul e respingerea avută la linia Bollinger din mijloc. Lucru generat de vânzările ce au urmat după raportare. La cum văd lucrurile, sunt șanse să-și continue trendul descedent și să atingă prețul de $31.70. Legat de Moving Average-ul de 200, nu voi mai pune grafic pe zi, dar vă promit io că ii sub el. Singurul motiv pentru care folosesc MA-ul de 200 de zile e că e atotprezent prin articolele scrise pe site-urile la care sunt abonat. Și e folosit și de oamenii care lasă comentarii la acele articole și care au bani băgați în compania respectivă. Motiv pentru care mi se pare înțelept să țin și io cont de acest indicator.

Acum, niște mențiuni. Eu nu folosesc levier. Motiv pentru care nu pun preț pe prețul acțiunii (pun intended :)) ) ci mai mult pe starea și valoarea ei. Dorm liniștit și de-mi pică 15%. Cei care îi dau cu X5, însă, s-ar putea să transpire oleacă și să fie un pic mai concentrați pe ce face graficul. Analiza graficului sau, cum e numită, analiza tehnică e o meserie aparte și există muuult mai mulți oameni mai buni decât mine pe asta. Dacă îți place și vrei să pui accent pe așa ceva, atunci recomand să te documentezi ca atare.

În concluzie, cu un picaj de la $52.48 din 14 Ianuarie 2018 la $37.03 în 24 August 2018 (adică vreo 30%) , io zic că-i destul de ieftină. Dar…

Merge într-o direcție bună?

Că poate fii ieftină, că dacă-i proastă atunci n-am făcut nimic. Asta experții numesc “value trap”. Să crezi că prinzi ceva bun la ofertă, dar de fapt, prinzi ceva la care i-au trecut perioadele de glorie și acum merge doar în cap.

În primă fază avem estimările lor pentru 2018, cu încasări de $6.9 miliarde de dolari.

Apoi, 24% din clienții lor vin cu cash, nu cu împrumuturi de la bancă. Lucru măricel pentru că vorbim despre o companie care face case cu un preț mediu de $851,900. În momentul în care tu ca ființă umană îți iei o casă așa scumpă cu banii jos, înseamnă că pe tine nu te tare afecteaza rata dobânzii setată de FED (factor care, în general, afectează binișor sectorul de imobiliare).

Un alt detaliu interesant (cel puțin pentru mine) e că senior managementul are un average tenure de 19 ani. Eu îs de modă veche. Îmi place să văd management stabil.

Ceva despre care eu am mixed-feelings este faptul că în perioada 1970-2007, se făceau cam 1,585,000 case pe an, dar în perioada 2008-2017 numărul a scăzut la 885,000. Deși căderea e destul de șocantă, aici avem și argumentul ca există loc de expasiune a business-ului.

Ce mi se pare interesant despre aceasta firmă e că nu prea concurează cu mai nimeni. Are niște prețuri atât de mari și de cretine încât e în liga ei, singură :)).  Vedeți mai jos un grafic cu prețul mediu el unei locuințe făcute de ei versus cel al altor dezvoltatori imobiliari.

În conferința ce a avut loc acum odată cu rapoartele, CEO-ul Douglas Yearley a spus că momentan compania nu are probleme cu plângeri din partea clienților legat de prețuri mari. Problema cu a-ți permite sau nu prețul caselor este ceva ce, la ora actuală, îi afectează pe ceilalți dezvoltatori. Mă gândesc că ăsta-i unul dintre beneficiile în a avea o clientelă mai selectă. Pe lângă asta, tot în conferință, ei au avut grijă ca oamenii să știe că ei îs conștienți că piața imobiliară din California (unde au cele mai multe vânzări) e predispusă la boom-uri și că au strategii puse la punct pentru a se apăra de asta. Au făcut cumva să-și mărească margin-urile pe casele pe care deja le vând în Califormia pentru a se proteja de un eventual boom.

Un alt detaliu super important este ca cineva care cumpără case de la Toll (un average buyer să zicem) mai cumpără add-on-uri pentru acea casă în valoare de 65% din cât costă o casă de la DR Horton. Ăia mici din graficul de mai sus.

Dintre toți dezvoltatorii imobliari listați la bursă, Toll pare să fie si cel mai diversificat. Vinde la comunitățile de pensionari (dar da, ăia cu un pic mai mulți bani), apoi prin cumpărarea Coleman Homes, vinde și bogaților mai săraci din Idaho și apoi vinde și case de $2 milioane în California.

În concluzie

Îmi cam place.

O companie care-i sănătoasă, ieftină, cu un management stabil care e și dispus la schimbări și cu faptul că devin mai empatici cu săracii din Idaho (de când dețin acțiuni la compania asta tot râd ca prostu când îmi amintesc cât costă, în medie, o casă la ei). O companie care nu prea mai concurează cu nimeni, din cauza clientelei selecte pe care o au.

DAR…

Să nu uităm că sectorul imobiliar mereu a fost și mereu va fi cu cântec, în State.

În acest articol am încercat să fiu cât de imparțial și de informat am putut eu fi, la ora actuală. Sunt convins că nu am acoperit toate detaliile.

Disclaimer

Experiența mea pe piețe nu e vastă, motiv pentru care, odată cu trecerea timpului, genul de analize pe care o să ți le prezint, vor fi tot mai amănunțite. Pe lângă asta, nu sunt analist financiar și nu sunt plătit ca să promovez compania de astăzi.  Investitul este o activitate cu un grad ridicat de risc și te încurajez să-ți faci temele și nu să urmezi orbește sfaturile nimănui.


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.