Smarter_way_USA

BVB crește, dar firmele noastre sunt la ani-lumină de “liga mare”

Firmele listate la Bursa de la București înregistrează o creștere a capitalizării, dar se află foarte departe de marile companii ale lumii.

“Capitalizarea bursieră a companiilor românești listate pe Bursa de Valori București (BVB) era, după primele șase luni din acest an de aproximativ 20 miliarde de euro, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor de pe piața reglementată era de 36 miliarde de euro”, a declarat Ileana Guțu, senior manager la PwC România.

“Per ansamblu, în primele șase luni ale anului 2018, piața de capital din România a avut o evoluție pozitivă, marcată de două listări (una tehnică și un IPO) și două emisiuni de obligațiuni. Cele aproximativ 40 milioane de euro pe care Purcari Wineries le-a atras de pe bursă dau un semnal de încredere atât pentru investitori și potențiali investitori, cât și pentru companiile care au în plan atragerea de finanțare de pe piața de capital”, a mai spus Guțu.

Acţionarii companiei Purcari Wineries din Republica Moldova au listat, în ianuarie, 49% din acţiuni la BVB. 10% din oferta de 9,8 milioane de acţiuni a fost dedicată investitorilor de retail, iar restul pentru cei instituţionali

Bursa de la București parcurge, așadar, un trend pozitiv, dar capitalizarea totală a firmelor listate, de ordinul zecilor de miliarde de dolari, arată că aceste firme sunt încă departe de vârfurile la nivel mondial.

Pentru comparație, valoarea de piață a primelor 100 de companii din lume a crescut numai în ultimul an cu aproximativ 2.597 miliarde de dolari, comparativ cu 31 martie 2017, după cum reiese din datele studiului PwC Global Top 100.

Această creștere se adaugă celei de 12% înregistrată în 2017, iar capitalizarea bursieră continuă să crească anual, de la criza financiară globală.

48% din creșterea ultimului an a fost asigurată de companiile americane, pe fondul unor condiții economice solide și bazată pe poziția dominantă pe care o au în sectorul tehnologic. Europa înregistrează o creștere a capitalizării bursiere pentru al doilea an la rând, dar cu o pondere neschimbată în clasamentul primelor 100 cele mai mari companii din lume în funcție de valoarea de piață.


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.