Deutsche Bank a trecut recent cu succes printr-o noua majorare de capital, de aproximativ 8 miliarde EUR – succes masurat prin evolutia cotatiei actiunilor in piata peste nivelul tehnic la care ar fi trebuit sa se ajusteze ca urmare a efectului de diluare (calculat de noi pe baza cotatiei DBK din 6 martie la 13.1 EUR/actiune). In urma acestui proces, banca a reusit sa-si majoreze rata de adecvare a capitalurilor proprii de nivel I la un procent calculat retroactiv, la 31 decembrie 2016, de 14.1% – apropiat de media sistemului bancar european la acea data, de 14.2% – si sa tempereze ingrijorarile privind soliditatea sa financiara.
Restructurarea va continua la Deutsche Bank. Germanii si-au revizuit, dupa nici doi ani, strategia, hotarand, practic peste noapte, sa nu mai vanda divizia de retail Postbank (care a revenit pe profit in 2016, dar inca este afectata de presiunea pe marje exercitata de mediul dobanzilor reduse), dar si sa integreze diviziile Global Markets si Corporate & Investment Banking intr-o singura structura, in conditiile in care a pierdut cota de piata in fata principalilor rivali pe segmentul de trading.
Desi inca se confrunta cu o serie de provocari, Deutsche Bank a indicat ca se pregateste pentru revenirea pe profit in acest an. In primul rand, banca pare a fi trecut peste perioada dificila in care costurile cu litigiile i-au afectat puternic profitabilitatea. De asemenea, se asteapta ca integrarea principalelor sale divizii intr-o singura structura de Corporate & Investment Banking sa se transpuna intr-o continuare a reducerilor de costuri, dar si sa ofere un potential ridicat de cross-selling (vanzare incrucisata) a produselor existente in baza actuala de clienti, deci de crestere a veniturilor.
In plan global, mediul macroeconomic se imbunatateste, cresterea economica, reducerea somajului, inflatia si cresterea dobanzilor redevenind teme principale. In opinia noastra, asa cum a reusit sa pastreze increderea investitorilor in actiunile sale, Deutsche Bank are capacitatea de a recastiga increderea clientilor pierduti pe fondul turbulentelor din ultima vreme.
Dupa recenta majorare de capital, actiunile DBK se tranzactioneaza la un P/BV de 0.54, mult sub cel al marilor banci de investitii cu care concureaza – ca exemple, JPMorgan se tranzactioneaza in prezent la un multiplu de 1.05, Morgan Stanley la 1.03, iar UBS la 1.10.
Bancile europene comparabile Barclays si Societe Generale au multipli de 0.63 si 0.59, dar credem ca actiunile europene, in general, sunt subevaluate fata de cele americane, asa cum arata si multiplul P/E ajustat ciclic (Shiller CAPE) de 30 pentru actiunile americane, fata de 16.6 pentru Europa dezvoltata. Mediana concurentilor comparabili selectati de Infront este, de asemenea, 1.10. Istoria recenta a unor banci americane care si-au revenit dupa criza este, in opinia noastra, un argument important in plus pentru a investi acum in DBK.
Deutsche Bank se tranzactioneaza azi la un pret de peste 15 EUR/actiune, fata de un maxim istoric de 92.05 EUR/atins inainte de criza, in timp ce unele banci americane s-au intors la maximele dinaintea crizei. Prin urmare, recomandam investitia in actiuni DBK cu un orizont de timp de 6-12 luni, pentru a beneficia de revenirea bancii germane.Riscurile acestei recomandari includ, fara a se limita, la o incetinire a cresterii economice la nivel global, riscuri politice legate de zona euro, un mediu extrem de competitiv sau riscuri reputationale care sa duca in continuare la pierderea de clienti pe segmentul Corporate & Investment Banking, revenirea lenta a inflatiei in zona euro care sa determine intarzierea normalizarii politicii monetare a Bancii Centrale Europene.
Analiza tehnica Deutsche Bank AG (DBK) by Tradeville
Actiunea DBK vine dupa o perioada destul de lunga de apreciere inceputa in luna noiembrie a anului trecut, dupa cum se poate vedea in graficul zilnic de mai jos.
Se pare ca nivelul de rezistenta din zona de 17.50 EUR a fost unul important pentru aceasta actiune, evolutia ulterioara ducand cotatia sub norii Ichimoku, ceea ce sugereaza o posibila schimbare de trend. Pentru confirmare ar trebui sa apara semnale noi, suportul actual din zona de 15.30 EUR/actiune ramanand in continuare intact.
Avand in vedere faptul ca oscilatorul RSI are pentru moment o pozitionare neutra si completand semnalul acestuia cu ceilalti indicatori folositi, va fi de asteptat evolutia din urmatoarele zile, o inchidere zilnica sub nivelul de suport putand aduce noi corectii, in timp ce un nou val de apreciere il vom putea vedea odata cu depasirea rezistentei din 16.50 EUR/actiune. Sugeram un nivel stop-loss la 13.50 EUR/actiune.
* Surse: compania, European Banking Authority, Infront, Bloomberg, calcule proprii