Smarter_way_USA

Societatile de investitii financiare – topul randamentelor totale in 2016

SIF Banat Crisana a adus investitorilor cel mai mare randament total* in 2016, de 9.5%. La mare distanta, SIF Moldova, Fondul Proprietatea si SIF Oltenia au adus investitorilor 4-5%, SIF Transilvania a reusit un plus de 1.1%, in timp ce SIF Muntenia a generat un randament total negativ.

SIF1 – SIF Banat-Crisana a adus investitorilor cel mai mare randament total anul trecut. Un investitor care ar fi cumparat actiuni SIF1 in ultima zi din decembrie 2015 si le-ar fi pastrat pana la finele lui 2016 ar fi castigat un randament total de 9.5%, format exclusiv din precierea cotatiei, societatea neacordand anul trecut dividende. Cresterea de pret a fost foarte aproape de cresterea VUAN-ului de 9.6%. SIF1 a inregistrat in 2016 un profit net preliminar de 81.4 milioane RON, cu 8% mai mare decat in 2015, datorita in special veniturilor din dividende, de aproape trei ori mai mari, la cresterea carora a contribuit mai ales dividendul de la Banca Transilvania. Rezultatul global a fost de 190 milioane RON, ca urmare a evaluarii in crestere a activelor financiare din portofoliu, in special in ultimul trimestru al anului. VUAN-ul si cotatia SIF1 au continuat sa creasca si in ianuarie, cu 1.8%, respectiv 2.2%.

SIF2 – SIF Moldova a adus in 2016 un randament total de 5%, format din randamentul dividendului de 5.7%, calculat la pretul de achizitie de 0.7860 RON/actiune, si o scadere a cotatiei de 0.8%, in contradictie cu cresterea VUAN-ului de 11.1%. SIF2 a fost unul dintre principalii beneficiari ai dividendului special distribuit de Banca Transilvania. Veniturile din dividende ale SIF-ului au crescut de peste patru ori in 2016 fata de anul precedent, insa diminuarea castigului din vanzarea de active si o pierdere de aproape 47 milioane RON din deprecierea activelor au facut ca profitul net sa fie cu doar 23% mai mare, in suma de 123.3 milioane RON. Rezultatul global a crescut semnificativ, la 289.5 milioane RON, pe seama evaluarii in crestere a activelor. In ianuarie, cotatia SIF2 a crescut cu 5.1%, in timp ce VUAN-ul a urcat cu 3.6%.

FP – Fondul Proprietatea a adus investitorilor un randament total de 4.3% in 2016, randamentul dividendului distribuit ca o returnare de capital de 0.05 RON/actiune, de 6.17%, fiind diminuat de pierderea din declinul cotatiei de 1.9%. VUAN-ul FP a crescut in 2016 cu 3.9%. FP a raportat un profit net preliminar de 447 milioane RON in 2016, fata de o pierdere de 565 milioane RON in anul precedent, in special ca urmare a castigurilor din vanzarea de active. Rezultatul global a fost de 548 milioane RON, reducerea rezervei de valoare justa cu portiunea aferenta activelor vandute fiind compensata de reevaluarea in cresterea a companiilor din portofoliu. Cotatia FP a crescut cu 11.6% in ianuarie, fata de un avans al VUAN-ului de 1.8%.

SIF5 – SIF Oltenia s-a plasat pe locul 4 in topul dupa randamentele totale. Desi cotatia SIF5 a scazut in 2016 cu 3.6%, reflectand partial scaderea cu 7.9% a VUAN-ului, randamentul dividendului de 7.7% a salvat situatia, ducand la un randament total de 4.1%. Veniturile din dividende au crescut cu 50%, insa diminuarea cu 56% a altor venituri operationale (formate, cel mai probabil, mai ales din reluari de venituri din dividendele prescrise) a dus la raportarea unui profit net cu 23% mai mic fata de 2015, in valoare de 101.3 milioane RON. Evaluarea in scadere a activelor din portofoliu, la nivel agregat, a dus la raportarea unui rezultat global negativ de 15.7 milioane RON.
VUAN-ul SIF5 a marcat un plus semnificativ, de 9.9% in ianuarie, insa cotatia a scazut cu 0.4%.

SIF3 – Un investitor in SIF Transilvania ar fi avut la finele lui 2016 o valoare totala a
actiunilor cumparate cu 8.6% mai mica decat la achizitionare, desi VUAN-ul SIF-ului a scazut cu 0.1%. Randamentul dividendului de 9.7% a condus la un randament total pozitiv de 1.1% in 2016. Veniturile din dividende ale SIF Transilvania au crescut cu peste 60%, insa castiguri mai mici din vanzarea activelor si din reevaluarea in crestere a filialelor si entitatilor asociate au dus la raportarea unui profit cu peste 56% mai mic decat cel raportat in perioada precedenta, de 69 milioane RON. Rezultatul global a fost de 61.8 milioane RON. VUAN-ul SIF3 a crescut cu 1.7% in ianuarie, iar pretul de piata cu 1.4%.

SIF4 – SIF Muntenia a fost singura societate de investitii financiare cu un randament total negativ in 2016. Desi VUAN-ul SIF-ului a crescut cu 8.6% anul trecut, cotatia a pierdut 11.8%. Randamentul dividendului a fost de 6%, rezultand un randament total in 2016 de -5.8%. Profitul net al SIF Muntenia a scazut cu 21% in 2016, veniturile din dividende fiind peste 3 ori mai mari, dar scazand semnificativ castigurile din investitii si din reevaluarea activelor. Rezultatul global a fost mai mare cu 50% fata de profitul net, reflectand impactul pozitiv al reevaluarii in crestere a unor active, insa a ramas cu 37% sub nivelul din 2015. VUAN-ul SIF-ului a mai crescut cu 1.9% in ianuarie, iar cotatia a marcat un avans de 8.8%.

sursa: Tradeville


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.