Smarter_way_USA

Oprirea extinsa a reactorului 1 Cernavoda si cursurile valutare defavorabile au redus profitul Nuclearelectrica cu 27%

Extinderea cu 20 de zile peste durata normală a perioadei de oprire planificată a reactorului 1 de la centrala nucleară Cernavodă, care a dus la scăderea producției de energie și a veniturilor din exploatare ale Nuclearelectrica, coroborată cu evoluția defavorabilă a cursurilor principalelor valute în care compania derulează operațiuni, a dus la scăderea cu 27% a profitului net al Nuclearelectrica (SNN) în 2016, la 108,66 milioane lei.

Veniturile din exploatare ale companiei au scăzut cu 6% anul trecut, la 1,68 miliarde lei, în timp ce cheltuielile de exploatare s-au redus cu 7%, la 1,047 milirde lei.

“În semestrul I al anului 2016, conducerea SNN a decis realizarea unor lucrări complexe și investitii la Unitatea 1 CNE Cernavodă, care se realizează o singură dată pe durata inițială de viață a unei unități nucleare și al căror rezultat estimat este cel puțin o mentinere a factorului de capacitate ridicat și o creștere a producției pe termen mediu între 1,5-2%. Analiza premergătoare a acestor investiții a avut în vedere menținerea și chiar creșterea capacității de producție, în contextul prețului scăzut la energie la nivelul anului 2016”, precizează Nuclearelectrica.

Potrivit companiei, pentru realizarea lucrărilor aferente acestor investiții, perioada opririi planificate a reactorului 1 de la Cernavodă a fost extinsă de la durata normală de aproximativ 30 de zile la 50 de zile, ceea ce a determinat scăderea cu 3% a cantității de energie vândute și, implicit, scăderea veniturilor aferente cu 3%, de la 1,67 la 1,62 miliarde lei. Astfel, scăderea cu 3% a veniturilor din vânzarea energiei electrice, pe fondul opririi planificate extinse, coroborată cu scăderea tarifului de transport al energiei electrice conform ordinelor ANRE, au determinat o scădere a veniturilor din exploatare cu 6% față de anul 2015.

Veniturile SNN din transportul energiei electrice s-au redus cu peste 64% în 2016, la 26,86 milioane lei. Chiar și în acest context, profitul din exploatare aferent anului 2016 a fost de de 158,027 milioane lei, la un nivel similar celui înregistrat în anul 2015 (160,139 milioane lei), înregistrând o scădere de doar 1%.

“Astfel, diferența între profitul net aferent anului 2016 și cel aferent anului 2015 provine din influența negativă a fluctuației cursurilor valutare (euro, dolar SUA, dolar canadian în principal), astfel că în anul 2016 s-a înregistrat un rezultat financiar negativ, spre deosebire de anul 2015, când s-a înregistrat un rezultat financiar pozitiv. Profitul net înregistrat în 2016 este de 108,668 milioane lei, în scădere cu 27% față de anul 2015, în principal din cauza influenței rezultatului financiar”, transmite Nuclearelectrica.

Din operațiuni financiare, Nuclearelectrica a înregistrat anul trecut un rezultat negativ, de aproape -29 milioane lei, față de cel pozitiv, de +18,1 milioane lei din 2015.

Acționarul majoritar al companiei este statul român, prin Ministerul Energiei, care deține o participație de 82,49% din totalul acțiunilor. Cele două unități ale centralei nucleare de la Cernavodă asigură aproape 20% din producția totală de electricitate a țării.


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

67% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.