Smarter_way_USA

Companiile din energie: salvate de finalul de an 2016

Dupa aproape trei ani de scaderi puternice, actiunile producatorilor de petrol, gaze si energie au inceput sa-si revina la sfarsitul anului trecut. Titlurile Petrom au fost eliberate de presiunea ofertei de vanzare de catre Fondul Proprietatea, reflectand, in sfarsit, revenirea petrolului pe pietele externe, iar Romgaz si Nuclearelectrica au beneficiat de vremea friguroasa care a crescut substantial consumul de gaze naturale si energie electrica.

Am scris, in raportul despre rezultatele la noua luni, ca evolutia OMV Petrom (SNP) ramane mai degraba o functie a pretului petrolului, momentan stabilizat la peste 50 USD/baril. La acesta s-a adaugat iarna mai grea decat asteptarile, care a impins preturile la energie in sus. Astfel, Petrom reuseste sa profite in 2016 de revenirea hidrocarburilor si raporteaza (preliminar) un rezultat net neajustat de 1.04 miliarde RON, fata de pierderea de 0.67 miliarde RON in 2015. In plus, compania suprinde si isi asuma un dividend de 1.5 bani/actiune, care reprezenta un randament brut de 5.2% la pretul de inchidere de ieri.

Ce-i drept, ritmul de crestere a profitului a scazut in T4/2016 (doar 15.5% din profitul anual raportat), dar dinamica vanzarilor a fost peste media anului (+2% in T4/2016 v. T4/2015, comparativ cu -10% in 2016 v 2015). O evolutie oarecum imbucuratoare, desi efectele vor deveni mai clare pe termen mai lung, este deschiderea spre noi surse de venit din statii de incarcare pentru masinile electrice si din cooperarea cu supermarketul Auchan. Petrom este o companie de referinta pentru bursa locala si, chiar daca veniturile sale sunt strans legate de pretul hidrocarburilor, ramane de interes pentru investitori.

In cazul Romgaz (SNG), cifra de afaceri a scazut cu 15.8% fata de 2015, afectata de scaderea pretului gazelor, iarna blanda din primul trimestru si concurenta din partea importurilor. Profitul operational a scazut cu 11.7%, lovit si de pierderea legata de intrarea in insolventa a ELCEN, iar cel net, cu 14.2%, reusind, totusi, sa depaseasca tintele bugetate. Notam ca ultimul trimestru a adus o revenire puternica, profitul net crescand cu 42% fata de aceeasi perioada din 2015, iar tendinta pozitiva are sanse sa continue in T1/2016. Presupunand o rata de distributie de 95% catre actionari, Romgaz ar putea oferi un dividend brut de 2.52 RON/actiune, echivalentul unui randament de 9% la pretul de referinta de astazi.

Nuclearelectrica (SNN) a raportat scaderea veniturilor din exploatare cu 5.7% fata de 2015, cantitatea de energie vanduta scazand din cauza lucrarilor prelungite la reactorul 1. Profitul operational a scazut usor, cu 1.2%, dar pierderea financiara cauzata de deprecierea leului a condus la o scadere de 27.5% a profitului net. La rata minima de distributie catre actionari de 90%, Nuclearelectrica ar putea plati un dividend brut de 0.32 RON/actiune, echivalent unui randament de 5.4% la pretul de referinta de astazi. Data fiind cresterea spectaculoasa a preturilor pe piata de energie la inceputul lui 2017, ne asteptam ca rezultatele pentru primul trimestru sa arate o crestere a veniturilor si a profitului net, insa ramane de vazut daca revenirea pietei de energie—si a companiei—a fost sustenabila.

Sursa: Tradeville


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.