Consumul de gaze naturale al României a atins maximul ultimilor 27 de ani (din decembrie 1989) pe 7 ianuarie, prima zi a actualei perioade de cod galben de ger. Administrația Națională de Meteorologie a modificat luni alerta de ger pentru București, din cod galben, în cod portocaliu.
Consumul de gaze s-a majorat considerabil în prima săptămână a anului, fiind cu aproximativ 8% mai ridicat față de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut.
Data de 7 ianuarie (ultima zi cu date disponibile publicate de Transgaz) reprezintă un record al consumului din România, cel puțin din perioada postrevoluționară. Duminică, sistemele de distribuție din România și-au alimentat clienții cu volume de gaze echivalente unei energii de 556,2 Mwh, iar Transgaz a livrat clienților finali conectați direct la Sistemul Național de Transport (SNT) 184,2 Mwh. Nivelul este cu 34,4% mai ridicat decât cel al consumului din 1 ianuarie 2017 în cazul clienților distribuitorilor (413 Kwh pe 1 ianuarie) și cu 36,7% în cazul clienților alimentați direct din SNT (134,7 MWh pe 1 ianuarie).
Energia gazelor naturale consumate pe 7 ianuarie a fost superioară cu 70 MWh recordului înregistrat anul trecut, pe 20 ianuarie, când temperaturile mimime au coborât sub -20 de grade C pe timpul nopții, iar distribuitorii au anunțat ca au furnizat 523,2 Mwh, în timp ce clienții alimentați direct din SNT au consumat 144,3 MWh.
Consumul de gaze din prima săptămâna a acestui a fost cu 7,9% (sau 322 de Mwh) mai ridicat în comparație cu cea a primei săptămâni a anului trecut, în pofida scăderii producției interne a Romgaz și OMV Petrom, ca urmare a introducerii impozitului pe veniturile realizate din liberalizarea prețului gazelor, care majorează artificial prețul gazelor interne peste cel al celor de import. Și asta, în pofida faptului că în perioada 1-7 ianuarie 2016 s-au înregistrat 3 nopți cu temperaturi cuprinse între -15 și -13 grade Celsius și două cu -10 grade Celsius. În perioada 1-7 ianuarie 2017, doar 2 nopți s-au înregistrat temperaturi cuprinse între -12 și -13 grade Celsius, iar alte 2 nopți cu -8/-9 grade Celsius.
Pentru majorarea consumului din prima săptămână a anului sunt responsabili în special clienții conectați direct la SNT, care au avut nevoie de o energie suplimentară de 280,1 Mwh în perioada 1-7 ianuarie 2017.
Sâmbătă, 7 ianuarie, a fost însă doar prima și cea mai blândă zi a actualei perioade geroase, în București fiind înregistrate temperaturi cuprinse între -8 și -12 grade Celsius. Duminică, bucureștenii au fost nevoiți să facă față unor temperaturi cuprinse între -10 și -13 grade Celsius, pentru ca luni noapte ANM să anunțe temperaturi minime de -21 de grade Celsius.
Potrivit unei declarații a președintelui ANRE, Nicolae Havrileț, din decembrie, gazele de import din Rusia vor acoperi în această iarnă 40% din consumul național, din cauză că furnizorii au cumpărat mai multe gaze de import, care au fost mai ieftine decât cele interne.