Smarter_way_USA

Farmaceutica Remedia navigheaza intr-o piata ostila a medicamentelor. „Cu toate greutatile, nu o sa facem pierdere anul acesta”

În primele 3 trimestre ale anului, veniturile din exploatare ale Farmaceutica Remedia Deva au coborât cu 1,16%, iar profitul aproape s-a înjumătățit, la aproximativ 256.000 de lei, însă în dinamică s-a ameliorat față de primul semestru. Compania traversează șocul ieftinirii medicamentelor și suportă costurile separării retailului de distribuție impus prin reglementare. „Nu putem să ne facem planuri pe termen lung din cauza legislației”, spune directorul general, Robert Mihail Peloiu.

Farmaceutica Remedia Deva (RMAH) a obținut, în primele 9 luni, venituri totale din exploatare de 174,83 milioane lei, în scădere cu 1,16% față de cele de 176,88 milioane lei din perioada similară a anului precedent. Este o ameliorare din ultimul semestru, în condițiile în care la S1 compania raporta încasări de 108,32 milioane lei, cu 5,97% mai mici decât cele din prima jumătate a lui 2015. „S-a redus ecartul. Am recuperat din minus”, a declarat, la teleconferința cu investitorii, directorul general, Robert Mihail Peloiu.

Ieftinirea medicamentelor a avut un impact negativ de aproximativ 12,75% asupra câștigurilor din vânzări, restul fiind compensat de eforturile companiei de a vinde mai mult. Costuri sunt induse de separarea, conform noilor reglementări, a activității de distribuție de cea de vânzări de retail, pentru un business care fusese conceput inițial ca fiind integrat. „Ce am făcut, trebuie să desfacem”, zice Peloiu. Cheltuielile totale de exploatare au coborât cu 0,98%, la 174,48 milioane lei, de la 176,21 milioane lei în primele 3 trimestre ale anului precedent.

În acest context, rezultatul operațional a fost de aproximativ 347.000 de lei, cu 48,03% față de cel marginal peste 669.000 de lei de acum un an. Profitul net a avut o dinamică ceva mai atenuată, de 42,07%, acesta fiind cu puțin peste 256.000 de lei, comparativ cu aproximativ 442.000 de lei în primele 9 luni din 2015. La finele primului semestru, rezultatul net era cu puțin peste 177.000 de lei. „Profit o să fie. Nu suntem aici să facem pierdere. Nu pot să promit că va fi substanțial”, este mesajul lui Peloiu către investitori. „Cu toate greutățile, nu o să facem pierdere anul acesta”, întărește acesta.

Lipsește predictibilitatea din partea autorităților cu privire la calendarul ieftinirii medicamentelor

Farmaceutica Remedia merge după scenariul anului 2015, respectiv că medicamentele se vor ieftini, așa cum preconiza fostul Guvern PSD, și nu percepe că ar fi o modificare a abordării noului Executiv. „Nu am înțeles foarte bine ce vrea Cioloș”, zice Peloiu, răspunzând la o întrebare a Profit.ro. Dacă inițial ieftinirea medicamentelor era preconizată a fi de 35% chiar de anul viitor, ultima abordare pare a fi aceea că această reducere ar urma să survină în pe parcursul a 3 ani. „Nu putem să ne facem planuri pe termen lung din cauza legislației, a Guvernului”, continuă directorul companiei.

Datoriile față de furnizori cresc; piața este neschimbată în ceea ce privește termenele de plată

În piață, termenele de plată rămân aceleași din ultimele 6 luni sau un an. „Nu s-a schimbat mare lucru ca să nu spun că nu s-a schimbat nimic. Nici în bine, nici în rău”, continuă gazda teleconferinței. La prezentarea rezultatelor financiare ale companiei pe 2015, în luna aprilie, Cristian Poll, director adjunct în cadrul companiei, afirma că la nivelul spitalelor amânările sunt de 90 de zile și în scădere, cu Casa de Asigurări de 60 de zile, în timp ce în raport cu farmaciile plățile se fac în medie la 120 de zile de la livrarea mărfurilor.

Datoriile totale ale Farmaceutica Remedia au crescut cu 7,80%, la 111,97 milioane lei la 30 septembrie, față de 103,87 milioane lei la 30 septembrie 2015, în proporție covârșitoare, acestea fiind obligații în raport cu partenerii comerciali.

Cumpără „în sânge”

În același interval de raportare, activele totale ale companiei erau de 151,63 milioane lei, în urcare cu 5,74%, față de cele de 143,40 milioane lei prinse în bilanț la 30 septembrie 2015. Compania încă este poziționată pentru noi achiziții, în funcție de oportunitățile de piață. Acestea apar în condițiile în care farmaciile vând pentru a scăpa de pierderi. „Nu rezistă. Nu au cum să reziste economic vorbind”, spune Peloiu. În intervalul noiembrie 2015 – mai 2016, farmaciile Remedia din București au crescut la nivel net cu 18 unități. Sunt achiziții la prețuri bune, de la jucătorii mici care capitulează. „Toți cei care vând în momentul ăsta, vând sub stres. Au probleme financiare”, afirmă directorul de la Farmaceutica Remedia.

Percepe în continuare anul 2016 ca unul de tranziție și este încrezător pentru viitor, chiar dacă are o abordare conservatoare față de ce poate oferi anul 2017, care, de asemenea, se anunță cu necunoscute. „Încet-încet lucrurile o să se așeze. Pe zice ce rece va fi mai bine. Suntem relativ optimiști, dar prudenți”, conchide Peloiu.


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

67% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:
Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.