Smarter_way_USA

Cel mai bun credit din lume?

Auzim deseori că în ultimii ani creditele s-au ieftinit mult, dobânzile au scăzut şi că a face acum un credit este mai avantajos ca oricând. Am vrut să mă conving de acest lucru şi să aflu care este cel mai bun credit disponibil în această perioadă.

Am început prin a contacta compania Kiwi Finance, specializată în consultanţă în domeniul creditelor, o firmă serioasă cu care am colaborat personal în trecut cu mult succes.

Din oferta pe care am primit-o am aflat că cel mai ieftin credit de achiziţie locuinţă, exprimat în lei, are o dobândă anuală efectivă (DAE) de 4,19%, corespunzătoare unei valori a imobilului de 70.000 euro, cu un avans de 15%, suma acordată fiind 268.000 lei pentru o perioadă de 30 ani şi o rată lunară de 1297 lei.

În mod surprinzător, un credit echivalent în euro pentru acelaşi tip de imobil are o DAE mai mare, de 4,{etoroCFDrisk}%, corespunzătoare unei sume acordate de 52.500 euro pentru o perioadă de 30 ani şi o rată lunară de 273 euro, avansul necesar fiind în acest caz 25%. De remarcat este faptul că ambele credite de mai sus au inclusă o asigurare de viaţă gratuită.

Alege creditul care ti se potriveste!

logo_telecredit.ro_14534749494

100 –> 500 lei

logo_provident_1439817246

500 –> 10.000 lei

logo_banca_transilvania_1403793448

5.000 –> 89.000 lei

În ceea ce priveşte refinanţarea unui credit de nevoi personale cu garanţie ipotecară, ea este puţin mai scumpă, cel mai avantajos fiind tot un credit exprimat în lei, cu o DAE de 4,{etoroCFDrisk}%, corespunzătoare unei sume de 225.000 lei pentru o perioadă de 30 ani şi o rată lunară de 1169 lei.

Creditele de consum (de nevoi personale fără garanţie) sunt mult mai scumpe, cu o DAE de 8,77%, corespunzătoare unei sume acordate de 90.000 lei pentru o perioadă de 5 ani şi o rată lunară de 1838 lei.

În continuare am dorit să aflu informaţii despre programul „Prima Casă” precum şi să consult alte surse de informare existente în mediul online. Cele mai interesante oferte pe care le-am găsit pe site-urile de specialitate finzoom.ro, conso.ro şi efin.ro sunt prezentate în cele ce urmează (cu observaţia că dinamica ofertelor pe aceste site-uri este destul de mare, deci pot oricând apărea unele mai avantajoase sau se pot modifica cele existente).

Programul „Prima Casă” are în mod clar cea mai scăzută DAE, ce poate să ajungă la 3,72%, la o sumă acordată tot de 268.000 lei pentru o perioadă de 30 ani şi o rată lunară de 1189 lei, avansul necesar fiind de doar 5% (dacă preţul locuinţei este sub 60.000 euro). Acest program vine însă şi cu anumite limitări, pe care trebuie să le cunoşti înainte de a opta pentru această variantă de creditare.

Chiar şi în afara programului „Prima Casă”, creditele pentru achiziţia unei locuinţe, exprimate în lei, sunt avantajoase, de exemplu cu o DAE de 4% tot la o sumă acordată de 268.000 lei pentru o perioadă de 30 ani şi o rată lunară de 1264 lei (avansul fiind de 15%).

Refinanţarea unui credit de nevoi personale cu garanţie ipotecară este puţin mai scumpă, cu o DAE de 4,58% corespunzătoare unei sume de 225.000 lei pentru o perioadă de 30 ani şi o rată lunară de 1048 lei.

Creditele de consum (de nevoi personale fără garanţie) sunt în continuare cele mai scumpe, cu o DAE de 9%, corespunzătoare unei sume acordate de 90.000 lei pentru o perioadă de 5 ani şi o rată lunară de 1848 lei.

În concluzie, se confirmă faptul că dobânzile creditelor au scăzut foarte mult, atingând un nivel de neimaginat acum câţiva ani. Foarte interesant este şi faptul că creditele în lei au devenit mai avantajoase decât cele în euro. Cu toate acestea, eu cred că soluţia contractării unui credit ar trebui evitată pe cât posibil.

Acest lucru este valabil în primul rând în cazul creditelor de consum, care produc numai pierderi, căci pe lângă costurile lor ridicate, după finalizarea creditului beneficiarul rămâne cu un obiect care are o valoare mult sub cea iniţială. Aceste tipuri de credite reprezintă la prima vedere o mare tentaţie, dar de fapt sunt o cale sigură de a pierde bani şi un drum către sărăcie. Ele ar trebui să fie înlocuite cu un plan organizat de economisire, urmat în mod consecvent, iar bunul dorit să fie achiziţionat doar în măsura în care există fondurile necesare.

Iar în ceea ce priveşte cumpărarea unei locuinţe, unde sumele implicate sunt mult mai mari, deci greu de acoperit fără o anumită finanţare, eu cred că ar trebui evitate creditele pe o durată foarte mare şi cu un avans foarte mic. Ar fi de preferat un credit pe o durată de 5, maxim 10 ani, la care să se achite un avans de 20-25%, deoarece costurile şi riscurile implicate ar fi mult mai mici.

De exemplu, chiar în calculul de mai sus privind programul „Prima Casă”, în cei 30 de ani se plăteşte o sumă totală cu cca. 60% mai mare decât suma împrumutată. La care se adaugă alte limitări şi cheltuieli cu proprietatea respectivă care pot, pe termen lung, să constituie riscuri semnificative la care se expune beneficiarul. Să nu uităm că această perioadă de dobânzi mici nu va dura o veşnicie, la fel cum este doar o chestiune de timp până la viitoarea criza economică majoră.

De aceea eu cred că cel mai bun credit din lume este de fapt acela pe care NU va trebui să îl faci.


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.