BERD este vanzatorul pachetului de 2,86% din titlurile Bancii Transilvania. Institutia internationala a incasat 54 milioane euro

Tranzacția specială de ieri cu 104,54 milioane acțiuni Banca Transilvania a fost încheiată de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care și-a lichidat o parte din deținerea sa, echivalentul a 2,86% din capitalul social, pentru suma de 246,20 milioane lei.

BERD și-a redus expunerea la Banca Transilvania (TLV) prin tranzacția deal de ieri executată la Bursa de Valori București, la 8,60% din capitalul social al instituției de credit, potrivit unei informări publicate pe portalul instituției financiare internaționale. Pachetul păstrat are, la prețul de închidere din ședința de tranzacționare de astăzi, de 2,3600 lei/acțiune, o valoare de 740,00 milioane lei (163,90 milioane euro).

Transferul efectuat ieri cu 104,54 milioane acțiuni s-a realizat la prețul de 2,355 lei/acțiune, cu 4,10% sub maximul ex-dividend de 2,4350 lei/acțiune, ceea ce ridică valoarea schimbului de 246,20 milioane lei (54,58 milioane euro). Anterior acestei operațiuni, BERD mai avea o deținere de 11,47% din pachetul cumpărat în anul 2001, de 15% din capitalul social al băncii.

Intermediarul tranzacției a fost Wood & Company, însă nu sunt oferite informații legate de cumpărător. Marcel Murgoci, director de tranzacționare la SSIF Estinvest spune că sunt fonduri care își fac intrarea pe această bancă și aduce în discuție tranzacția specială din data de 5 octombrie, efectuată la un preț de 2,4000 lei/acțiune și care s-a ridicat la 207,71 milioane lei, cu un pachet reprezentând 2,37% din titlurile societății. „E clar că atrage atenția acest emitent”, a declarat pentru Profit.ro traderul. El afirmă că din maniera de tranzacționare din piața secundară se observă că există acumulare, în tip ce un prag de suport este bine conturat în zona de 2,30-2,31 lei/acțiune.

BERD este cel mai important investitor instituțional din România, cu plasamente de 7,3 miliarde euro pentru 384 de proiecte finanțate unde a ajutat la mobilizarea altor 14 miliarde euro. „Suntem foarte mulțumiți de parteneriatul îndelungat cu Banca Transilvania și de realizările remarcabile ale companiei din ultimii ani”, a declarat potrivbit portalului instituției Lucyna Stanczak-Wuczynska, director al BERD pentru băncile din UE. Ea caracterizează modelul de business al Băncii Transilvania ca fiind unul robust și adaptabil, care și-a dovedit abilitatea de a răspunde rapid, cu deschidere și transparență elementelor potrivnice existente în piață.

Stanczak-Wuczynska spune că BERD își păstrează încrederea în potențialul băncii românești și că reducerea expunerii operată în aceste zile ar urma să contribuie la creșterea lichidității acțiunii la cota Bursei de Valori Bcuurești. La prețul ieșirii parțiale a BERD, capitalizarea de piață a Băncii Transilvania este de 8,51 miliarde lei (1,89 miliarde lei).


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Altex , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

67% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 65% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.