Smarter_way_USA

OMV Petrom catre investitori: Nu va asteptati la schimbari majore pana la sfarsitul anului

Mariana Gheorghe, CEO la OMV Petrom, a declarat, la o întâlnire restrânsă cu membri ai Clubului Investitorilor din București, că bilanțul celei mai mari companii petroliere românești ar trebui să nu arate în 2016 dramatic diferit de dinamica rezultatelor din prima parte a anului. Abordările față de activitatea OMV Petrom sunt mai degrabă conservatoare, spune un broker prezent la discuții.

OMV Petrom (SNP) a devenit mai relevantă pentru bursă, după ce free-float-ul s-a mărit cu 2 treimi în urma ofertei de vânzare prin care Fondul Proprietatea (FP) a pus pe piață încă 6,42% din titlurile companiei petroliere. Așteptările pieței sunt temperate cu realism de șeful executiv al companiei Mariana Gheorghe.

Într-o întâlnire restrânsă de 25 de persoane, organizată de Clubul Investitorilor din București, CEO-ul de la OMV Petrom a spus auditoriului că nu trebuie să se aștepte în schimbări majore în cifrele reflectând activitatea companiei pentru anul în curs, spune Ciprian Bîrsan, Senior Broker la Tradeville, prezent la o discuție pe care o caracterizează ca fiind „sinceră”.

„Au fost întrebări nu neapărat acide, dar bine țintite”, a declarat acesta completând că răspunsurile lui șefului de la OMV Petrom au fost oneste, fără ocolișuri. Dacă anul viitor este cu totul altceva, până la finele lui 2016, dinamica societății petroliere ar trebui să nu fie mult diferită față de cea din prima parte a anului.

În primul semestru al acestui an un profit net de 405 milioane lei, cu 61% mai mic decât în perioada similară din 2015, în timp ce pentru anul trecut a raportat pierderi, fapt pentru care nu societatea nu a fost în măsură să distribuie dividende. Cu o lună în urmă, OMV Petrom anunța, însă, că are în vedere acordarea de dividende reprezentând cel puțin 30% din câștigurile care vor fi obținute pe anul în curs.

„Sunt țintiți să evite risipa”, rezumă Bîrsan mesajul Marianei Gheorghe de la întâlnirea cu investitorii. Își fac în detalii calcule pentru toate liniile de business pentru că vor centre de profituri pe fiecare dintre aceste segmente.

Brokerul a fost surprins că CEO-ul de la OMV Petrom a afirmat că centrala pe gaze naturale ar fi mai profitabilă dacă stă închisă, dar și că ei caută cumpărători pentru turbinele eoliene din Dobrogea. Acolo există cheltuieli cu supravegherea și cu forța umană, iar eficientizarea diviziei pare grea. „A fost coerentă în explicații. Nu mi s-a părut nimic forțat”, spune Bîrsan.

El a reținut și o explicație față de zăcămintele în exploatare ale companiei, în condițiile în care în piață există temeri că multe dintre acestea ar rma să se epuizeze în 25 de ani. Mariana Gheorghe a dat asigurări că sunt noi explorări, iar termenul de începere a exploatărilor pentru multe dintre acestea este de 10 ani, fapt pentru care este un ritm natural de intrare în procesul de extracție care să nu creeze sincope în producție.

În materie de prudență, Bîrsan a fost impresionat că deși la nivel european există o tendință de a pune prize de alimentare pentru bateriile automobilelor electrice la benzinării, OMV Petrom nu are în vedere asemenea investiții. “Sunt foarte conservatori”, a conchis brokerul de la Tradeville.


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

67% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.
TAG | 1,082 views

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:
Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.