Smarter_way_USA

Titlurile Romgaz depasesc pretul la care a iesit din actionariat Fondul Proprietatea

După corecția din ultimele zile, titlurile Romgaz Mediaș și-au reluat avansul atingând astăzi un nou maxim al etapei ex-dividend. Cotația de închidere de 24,50 lei/acțiune este cu 50 de bani peste prețul la care Fondul Proprietatea și-a lichidat și ultima participație de 5,85% din titlurile producătorului de gaze.

Bursa de Valori București escaladează maximele anuale. Indicele BET s-a apreciat astăzi cu 0,74%, până la valoarea de 7.086,04 puncte, fiind cu 1,16% peste ultimul nivel al anului trecut. Impulsul s-a corelat cu o sesiune bună în piețele europene, al căror indice Euro Stoxx 50 a urcat cu 0,70%, potrivit Bloomberg. Indicele FTSE 100 de la Londra a câștigat 0,30%, în timp ce indicii CAC40 de la Paris și DAX de la Frankfurt au avansat cu 0,61% și, respectiv 0,62%.

Factorul de tractare a fost acțiunea Romgaz Mediaș (SNG), care și-a reluat astăzi revenirea puternică din minime. După câteva sesiuni de corecția, mișcarea a fost reluată cu putere, iar aprecierea cotației de astăzi este de 3,38%, până la prețul de 24,50 lei/acțiune, avansul cotației accelerându-se în fixing, când s-au închis ultimel schimburi care astăzi au totalizat 3,93 milioane lei. Este pentru prima dată când în etapa ex-dividend este depășit reperul de 24,00 lei/acțiune la care și-a realizat ieșirea din acționariat Fondul Proprietatea (FP).

Titlurile Fondului au fost un alt motor al creșterilor de astăzi, cotația urcând cu 2,02%, până la prețul de 0,807 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,50 milioane lei, în ziua în care administratorul unic Franklin Templeton a convocat Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor propunând un nou program de răscumpărări pentru un număr de titluri reprezentând până la 10% din capitalul social subscris și vărsat.

Acesta este contextul în care și indicele financiar BET-FI a crescut cu 0,84%, până la nivelul de 29.561,05 puncte. O dinamică apropiată, +0,88%, a avut-o și indicele energetic BET-NG. Performanța semnificativă a titlurilor Romgaz, a fost atenuată de stagnarea celui mai important emitent din componența indicelui, acțiunea OMV Petrom (SNP) pe nivelul de preț de 0,2575 lei/acțiune și de un avans mai temperat, de 0,14%, al titlurilor Electrica (EL) până la prețul de 13,90 lei/acțiune, pe transferuri de aproape 786.000 de lei.

Peste jumătate din rulajul de 26,52 milioane lei (5,96 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost asigurat de titlurile bancare. Cel mai lichid emitent a fost de departe BRD Groupe Societe Generale (BRD) care a însumat tranzacții speciale de 6,70 milioane lei în piața deal și care a totalizat schimburi de 5,28 milioane lei în piața reglementată, unde cotația s-a corectat cu 0,52%, până la prețul de 11,44 lei/acțiune, din maximul anual.

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au pierdut, de asemenea, 0,42%, pe volume echivalente cu 2,46 milioane lei, prețul de închidere de 2,3700 lei/acțiune aducând instituției de credit o capitalizare bursieră de 8,64 miliarde lei (1,94 miliarde euro).


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

74% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.