Smarter_way_USA

Veniturile Transelectrica s-au redus in primul semestru cu 5,4%, la 1,3 miliarde lei

Veniturile Transelectrica s-au redus în primul semestru cu 5,4%, la 1,3 miliarde lei, profitul net al companiei ajungând la 142 milioane lei, în scădere cu 32,6%.

Potrivit raportului financiar, EBITDA a marcat un minus de 16%, la 343 milioane lei, această evoluţie fiind cauzata în principal de diminuarea tarifelor medii aprobate de ANRE pentru serviciul de transport.

În acelaşi timp, veniturile operaţionale s-au cifrat la 1,35 miliarde lei, faţă de 1,42 miliarde lei în primele şase luni din 2015.

Veniturile din alocarea capacităţii de interconexiune au înregistrat o scădere de 21,5% faţă de valoarea realizată în semestrul I 2015, (40 mil lei în S1 2016 de la 50 mil lei în S1 2015). Începand cu anul 2016, pe graniţele cu Ungaria şi Bulgaria a fost implementat principiul UIOSI, conform căruia participanţii care nu folosesc capacitatea câştigată la licitaţiile anuale şi lunare sunt remuneraţi pentru capacitatea neutilizată prin mecanisme de piaţă.

Piaţa de alocare a capacităţilor de interconexiune este fluctuantă, preţurile evoluând în funcţie de cererea şi necesitatea participanţilor pe piaţa de energie electrică de a achiziţiona capacitate de interconexiune.

“În semestrul I 2016, în cadrul sesiunilor de licitaţii, preţurile pe graniţele cu Serbia, Ungaria şi Bulgaria au fost mai mici comparativ cu semestrul I 2015, ceea ce a determinat venituri din alocarea capacitatii de interconexiune cu 10,9 mil lei mai mici”, se arată în raportul companiei.

Datoriile pe termen lung au înregistrat o scădere de 7,6% în perioada ianuarie – iunie 2016, în urma rambursărilor ratelor de principal ale împrumuturilor contractate. Datoriile pe termen scurt au înregistrat de asemenea o scădere de aproximativ 12,0% la 30 iunie 2016.

Pentru anul 2015 a fost aprobat un dividend brut pe acţiune în valoare de 2,65 lei, a cărui plată a început din data de 28 iunie 2015.

În structura mixului de producţie, în semestrul I 2016 comparativ cu semestrul I 2015, s-a înregistrat o creştere a ponderii componentei termo de aproximativ 2,5% (+275 GWh) în detrimentul componentei regenerabile, care a înregistrat o scădere de 1,9% (-771 GWh).

În cursul semestrului I 2016, puterea instalată brută în centralele electrice a înregistrat o creştere minoră de 0,4%, comparativ cu semestrul I 2015. Puterea instalată în centralele pe surse regenerabile a crescut în perioada ianuarie – iunie 2016 faţă de perioada similară a anului trecut cu aproximativ 3,1% (133 MW) de la 4.345 MW instalaţi la 30 iunie 2015, la 4.477 MW instalaţi la 30 iunie 2016.


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

67% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:
Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.