Smarter_way_USA

Rompetrol Rafinare, profit net de 22 milioane dolari, in crestere cu 23%

Compania care operează rafinăriile Petromidia și Vega a obținut în primele 6 luni un câștig EBITDA cu 60% mai mare în condițiile unui declin cu 14% a afacerilor la 1,70 miliarde dolari.

Rezultatul net ameliorat consistent pe segmentul de petrochimie și cel de distribuție a condus compania Rompetrol Rafinare Constanța (RRC) la obținerea unui rezultat net consolidat de 22,03 milioane dolari în prima jumătate a acestui an, cu 22,66% mai mare decât cel de 17,96 milioane dolari din perioada similară a anului trecut.

Remarcabil, creșterea de profitabilitate s-a obținut în condițiile unei cifre de afaceri consolidate de 1,70 miliarde dolari, în scădere cu 14,30%, față de 1,98 miliarde dolari în S1 2015. Profitul EBITDA a urcat cu 60,41%, la 56,28 milioane lei.

Ropmpetrol Rafinare Constanța a exportat 1,3 milioane tone de produse similare în primele 6 luni ale anului, nivel similar celui din intervalul corespondent din 2015. Cantitatea de bitum livrată a fost de 35.800 tone, în contextul unei cereri regionale sporite. „Evoluția pozitivă a indicatorilor companiei a fost susținută de cantitatea de materie primă prelucrată în prima jumătate a anului 2016 de rafinăriile Petromidia și Vega (+4%), în condițiile optinizării proceselor tehnologice”, spune comunicatul companiei remis către piață după închiderea ultimei ședințe de ranzacționare a acestei săptămâni.

Ce nu s-a văzut nici pe vremea lui Ceaușescu

Compania raportează rafinăria Petromidia din Năvodari pentru iunie atingerea celui mai înalt nivel de materie primă procesată de la fondarea unității în anul 1979, respectiv 17.000 de tone de țiței pe zi. Cu toate acestea, pe segmentul rafinare, în ansamblu, pe întreg semestrul, cifra de afaceri a înregistrat un recul de 19,65%, la 1,39 miliarde dolari, de la 1,73 miliarde dolari în perioada similară a anului trecut. Câștigul EBITDA s-a majorat cu 59,27%, la 58,04 milioane dolari, de la 36,44 milioane dolari, însă la nivelul rezultatului net, acesta a suferit o cădere de 78,65%, la 9,49 milioane dolari, de la 44,45 milioane dolari.

Profitul net la nivel consolidat a fost, însă, majorat pe fondul unbor performanțe mai bune pe segmentul de petrochimie și cel de rafinare. Astfel, față de pierderea netă de 16,81 milioane dolari din primele 6 luni ale anului trecut, compania a obținut un rezultat net favorabil, de aproape un milion de dolari, în contextul unui declin de 5,99% al afacerilor pe acest segment, la 91,07 milioane dolari, de la 96,88 milioane dolari. Petromidia este unicul producător de polietilenă și polipropilenă din România, reușind constant să își majoreze cota de piață și pe categorile secundare de produse.

Pe segmentul downstream, cele 716 benzinării Rompetrol au contribuit la o cifră de afaceri de 1,03 miliarde dolari, în scădere cu 7,20% față de 1,11 miliarde dolari în S1 2015, în condițiile unor prețuri în medie cu 12% mai mici la benzină și cu 16% mai reduse la motorină. Profitul EBITDA s-a ameliorat, însă, cu 2,71%, la 26,52 milioane dolari, de la 25,82 milioane lei, iar dinamica a fost chiar spectaculoasă (+268,01%) la nivelului rezultatului net care a fost de 15,53 milioane dolari, față de 4,22 milioane dolari.

Rompetrol Rafinare Constanța este listată la cota Bursei de Valori București, iar la ultima cotație a ședinței de tranzacționare de vineri, de 0,0490 lei/acțiune, compania care îi are ca acționari principali grupul kazah KMG International cu 48,11% din titluri și statul român, prin Ministerul Energiei cu 44,69% din capitalul social, are o capitalizare de piață de 2,16 miliarde lei (540 milioane dolari).


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Altex , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

67% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 65% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.