Smarter_way_USA

Romgaz isi construieste termocentrala noua la Iernut de 280 milioane euro. Proiectul va contribui la cresterea economiei romanesti

Producătorul de gaze Romgaz vrea să construiască o termocentrală nouă pe gaze, la Iernut, proiect estimat la 281 milioane de euro, fără TVA, investiţia având ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu, care apreciază că noua unitate va contribui la creşterea economiei româneşti, iar în perioada următoare vor mai apărea alte exemple asemănătoare.

Aceasta este prima termocentrală pe care o companie de stat o va construi după 1990.

“Ministerul Energiei şi Guvernul Cioloş au deblocat în ultimele şase luni mai multe importante proiecte de investiţii în sectorul energetic. Un exemplu bun este investiţia de circa 280 de milioane de euro de către Romgaz, pentru modernizarea centralei electrice de la Iernut, investiţie care va avea ca efect, între altele, creşterea cu 55% a randamentului centralei şi reducerea emisiilor poluante”, a afirmat Grigorescu.

Romgaz preluase o termocentrală la Iernut în 2013 de la producătorul de energie termică Elcen pentru stingerea unei datorii de 653 milioane lei. Valoarea totală estimată a contractului de proiectare şi execuţie scos la licitaţie acum de Romgaz este de 281,3 milioane euro fără TVA.

Ministrul Energiei precizează totodată că acesta nu este primul pas pozitiv făcut de Romgaz în acest an. În urmă cu câteva luni, compania a finalizat modernizarea depozitului de gaze de la Sărmăşel, o altă investiţie importantă pentru creşterea securităţii energetice.

“Finanţarea modernizării de la Iernut se va face din fonduri proprii ale Romgaz dar şi, potenţial, din fonduri nerambursabile, cum ar fi Planul Naţional de Investiţii (PNI), program de finanţare deblocat de Ministerul Energiei după trei ani de inactivitate”, a adăugat Grigorescu.

Ministrul Energiei precizează că societăţile energetice sunt încurajate să investească, să se modernizeze şi să contribuie la creşterea economiei româneşti.

“Veţi vedea şi alte exemple bune în perioada următoare”, a precizat ministrul.

Primul grup energetic la Iernut a fost pus în funcţiune în anul 1963, iar până la sfârşitul anului 1967 s-au construit şi restul de cinci grupuri energetice, constituind o putere totală de 800 MW. La data de 30 martie 2012, termocentrala a trecut în proprietatea Romgaz, în contul unei datorii de circa 150 de milioane de euro pe care compania Electrocentrale Bucureşti o avea către compania de gaze.

Lucrările la noua investiţie vor fi parţial finanţate, în proporţie de cel mult 25%, din fondurile acumulate de stat în urma vânzării de certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Din aceşti bani pot fi acordate, în baza unei scheme de ajutor de stat aprobată de către UE, subvenţii pentru proiectele de investiţii ale producătorilor de energie care au ca scop şi rezultat reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Noua termocentrală în ciclu combinat cu turbine de gaze ar urma să aibă o putere instalată de maxim 430 MW şi eficienţă electrică brută de minimum 56%. Compania preconizează că lucrările vor dura 3 ani, de la data atribuirii contractului.

“Valoarea estimată, fără TVA, este de 281.296.700 euro, din care cheltuieli diverse şi neprevăzute în sumă de 24.227.700 euro, care reprezintă 9.42%, iar valoarea fără diverse şi neprevăzute este de 257.069.000 euro, fără TVA”, se arată într-un anunţ de participare al Romgaz.

Data limită de trimitere a ofertelor este 7 septembrie, iar termenul limită de evaluare a acestora a fost fixat pe 8 septembrie. La licitaţie pot participa doar companii sau consorţii de companii cu o medie globală a cifrei anuale de afaceri, pe ultimii 3 ani, de cel puţin 250 milioane euro.

Potrivit unei informări întocmite de către Consiliul de Administraţie al Romgaz pentru acţionari, noua termocentrală de la Iernut ar urma să fie dată în folosinţă în 2020.

Investiţia va fi recuperată în nouă ani de la punerea sa în funcţiune.

Compania Romgaz, controlată de stat, alături de OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, concentrează aproape toată producţia de gaze naturale a României.

Acţiunile companiei se tranzacţionează pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român, cu o participaţie de 70%. Compania are o valoare de piaţă de 8,84 miliarde lei, echivalentul a circa 1,9 miliarde euro.


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Altex , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

67% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 65% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.
TAG | 869 views

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.