Smarter_way_USA

Un fond cu investitii in Gucci, Ferrari si Louis Vuitton a adus cele mai mari castiguri romanilor in ultimul an

NN Prestige & Luxe, un fond de investitii cu o avere de 116 mil. euro care plaseaza banii in Ferrari, Louis Vuitton si alte companii de lux, a devenit cel mai performant fond de investitii vandut in Romania, acesta aducand investitorilor un castig de 20% in ultimele 12 luni.

Fondul este administrat de filiala din Luxembourg al NN Investment Partners, insa a devenit recent disponibil si investitorilor din Romania, prin intermediul retelei ING. Cea mai mare parte a investitiilor facute de NN Prestige & Luxe este reprezentata de plasamentele in LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton (8% din totalul activelor), Kering (7,9%) – proprietarul unor branduri precum Gucci sau Yves Saint Laurent, si in producatorul de cosmetice Estee Lauder.

Fondul oferit de NN Investment Partners este unul dintre numeroasele fonduri straine de investitii care in ultimii ani au inceput sa fie oferite romanilor care cauta alternative de plasare a banilor. Pana in prezent, NN Prestige & Luxe a atras investitii de 8,7 mil. lei de la romani.

Al doilea cel mai performant fond din ultimele 12 luni este STK Europe, un vehicul financiar de mici dimensiuni (0,9 mil. lei), administrat de clujenii de la STK Financial, care s-a remarcat si in trecut printr-o serie de plasamente inspirate atunci cand pretul barilului de petrol a fost in revenire. De altfel, STK Europe este singurul fond din Top 10 care este administrat de o companie romaneasca, celelalte fiind fonduri straine care adesea au pariat pe bursa americana.

Cele mai performante fonduri de investitii vandute in Romania

Fond Administratorul Fondului Randament In ce investeste
NN Prestige & Luxe NN Investment Partners +20,6% Companii care activeaza in sectorul bunurilor de lux
STK Europe STK Financial +20% Companii din Europa
Amundi Funds II – US Pioneer Fund Amundi Luxembourg +19,1% Companii din SUA
ESPA Best of America ERSTE Sparinvest +18,5% Fonduri de investitii cu plasamente in SUA
Amundi Funds II – Pioneer US Research Amundi Luxembourg +18,5% Companii din SUA (investitii bazate pe date fundamentale)

Toate randamentele reprezinta evolutia din ultimele 12 luni ale fondurilor (septembrie 2017 – august 2018)

Luand in calcul doar fondurile de investitii administrate de companii din Romania, primul loc este detinut fireste de STK Europe, acesta fiind urmat de mai multe fonduri care nu au incercat sa “bata” piata bazandu-se pe inspiratia managerilor, ci care pur si simplu au investit banii intr-un cos de actiuni standard, urmarind componenta celor mai importanti indici ai Bursei de Valori Bucuresti.

Astfel, ETF-BET Tradeville ocupa al doilea loc in clasament, cu un castig de 10,4%, in vreme ce pe a treia pozitie se afla Certinvest BET-FI Index, un fond care investeste in actiunile Fondul Proprietatea si ale SIF-urilor, urmarind componenta indicelui BET-FI.

Cele mai performante fonduri de investitii romanesti

Fond Administratorul Fondului Randament In ce investeste
STK Europe STK Financial +20% Companii din Europa
ETF-BET Tradeville Vanguard Asset Management +10,4% Companii de pe Bursa de Valori Bucuresti (din indicele BET)
Certinvest BET-FI Index Certinvest +9,9% Companii de pe Bursa de Valori Bucuresti (SIF-uri si Fondul Proprietatea)
BT Index ROTX BT Asset Management +9,7% Companii de pe Bursa de Valori Bucuresti
Certinvest BET Index Certinvest +8,2% Companii de pe Bursa de Valori Bucuresti (din indicele BET)

Fondurile de investitii preferate de romani raman insa cele care ofera si cel mai scazut nivel de risc, adica cele monetare si de obligatiuni. Asa cum era de asteptat, randamentele acestora sunt si cele mai mici, fiind cuprinse in general intre 0,5 si 2%. Nivelul poate parea foarte mic, mai ales in comparatie cu dobanzile de chiar si peste 2% pe care unele banci au inceput sa le ofere in prezent, insa trebuie notat ca performanta acestora reflecta evolutia ultimelor 12 luni, cand dobanzile la depozitele bancare si titluri de stat inca nu ajunsesera la nivelurile ridicate din prezent.

Evolutia celor mai populare fonduri de investitii din Romania

Fond Active Administratorul Fondului Randament In ce investeste
ERSTE Bond Flexible RON 4,57 mld. lei ERSTE Asset Management +0,6% Titluri de stat, depozite si obligatiuni romanesti
Raiffeisen Ron Plus 2,26 mld. lei Raiffeisen Asset Management +1,1% Titluri de stat, depozite si obligatiuni romanesti
Raiffeisen EURO 2,06 mld. lei Raiffeisen Asset Management 0 Titluri de stat, depozite si obligatiuni romanesti
BT Obligatiuni 1,84 mld. lei BT Asset Management +1,5% Titluri de stat, depozite si obligatiuni romanesti
NN International Romanian Bond 1,47 mld. lei NN Investment Partners C.R. -1,3% Titluri de stat, depozite si obligatiuni romanesti

Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.