Smarter_way_USA

Când știm că o companie e ieftină? Analiză pe Microsoft

În momentul în care decizi să-ți adaugi o companie în portofoliu, ar fi foarte frumos s-o prinzi când e subevaluată, nu ca prostu când e supraevaluată, cum am fâcut eu cu vreo câteva.

Acum….întrebarea e, ce-nseamnă “subevaluat”. Că tot aud că o anumită companie e scumpă, iar primul meu gând este….”Scumpă comparativ cu ce?”

Și uite-așa intrăm într-o discuție destul de lungă. Oamenii se uită doar la preț și cam atât, dar cu timpul am constatat că pe subiectul evaluării curente a unei companii se poate discuta ore întregi și că e un lucru un pic mai complex decât a te doar holba p-un grafic.

Există mai multe “școli de gândire” legate de subiectul acesta și azi o să încerc să-ți prezint cât de bine pot cea la care am aderat eu.

Ea poartă numele de “evaluare pe bază de multiplii” și mie, personal, mi se pare foarte interesantă și utilă.

Deci…la ce ne putem uita atunci când vrem să decidem dacă o companie e subevaluată sau supraevaluată?

Păi 1….

1.) Prețul

Personal, primul lucru la care mă uit când vreau să-mi dau seama de evaluarea unei companii este prețul. E cel mai la întemână, că deschizi un grafic și te-ai lămurit.

Analiza de azi va fi pe Microsoft (MSFT).

Mai jos aveți graficul ei.

Ca să n-o lungim…e scumpă. Recent atinge zilnic câte un high nou.

Ca și comparație, mai jos aveți BlackRock (BLK). Nu are legătură cu Microsoft-ul, dar mi-e dragă mie.

Vedem un picaj frumos de la maxim. Comparând cele două, putem spune ca BlackRock e ieftin acum și că are loc să ajungă iar la maxim (cel puțin).

Chestia e că multă lume se oprește aici. Se uită la preț și dacă-i prea sus, gata…ii prea scumpă. Mereu mi-a fost greu să cred că marii investitori ai lumii, trag 3 dungi pe un grafic și gata, s-o lămurit.

De-ar fi așa simplu…

Pe măsură ce aflu tot mai multe lucruri, încep să pun tot mai puțin preț pe….preț :))

Acum să mergem mai departe.

2.) P/E Ratio

În sfârșit ajungem la cifre.

P/E-ul este rezultatul împărțirii prețului curent al acțiunii la EPS-ul ultimelor 12 luni (trailing) sau viitoarelor 12 luni (forward) care evident că e o estimare.

Ideea este că, de-alungul timpului, investitorii au făcut pe dracu-n patru să poată diferenția companiile pe baza doar unui singur număr. Prin urmare, foarte multă lume preferă P/E-ul. Acuma ca mențiune, nu fii nebun și te baza doar pe o singură amărâtă de cifră și fă bine și fă o analiză amănunțită. Ăsta, la fel ca toate, e doar un reper. Acuma că unii nu se uită la nimic altceva, aia e problema lor.

Ok, revenind la Microsoft. Firma are un Trailing P/E de 54.22.

E scump? E ieftin?

Revin la întrebarea de la început. Comparativ cu ce?

E obicei frumos să compari cu:

1.) bursa pe care e (aici avem NASDAQ)

2.) competitorii

Hai să le luăm pe rând

1.) P/E-ul NASDAQ-ului e 25.95. Comparativ cu asta, Microsoftul e scumpă. Rău.

2.) Competitorii poți să-i iei din formularul 10-K, mai ales pentru companiile de care n-o auzit nimeni. Microsoft e bagată în mai multe domenii (și în jocuri, unde concurează cu EA și ATVI), dar de dragul discuției hai să luăm Apple, Google, Oracle și Amazon.

Apple: 20.63

Google: 51.63

Oracle: 54.69

Amazon: 159.75 (ăsta da :)) )

Hai că nu-i așa rău. E pe la mijloc.

În concluzie, se poate mai bine (un 30 n-ar strica), dar nici nu-i tragedie.

Până acum totul e bine și frumos, dar….avem câteva probleme. P/E-ul e incomplet. Are câteva slăbiciuni, din punctul meu de vedere:

  • treaba cu forecast-ul pe următoarele 12 luni mă omoară. Nu le am cu previziunile.
  • când o companie își cumpără înapoi (buyback) acțiuni crește EPS-ul. Omul de rând crede că acea companie a performat de-a rupt și a crescut pe bază de rezultat. Nu-i chiar așa.
  • am un fix cu datoriile. Vreau cifre care să includă și datoriile.

Deși P/E-ul e o treabă faină și un indicator bun, eu prefer să adaug peste, următorul:

3.) EV/EBITDA

EV = Enterprise Value (Equity + Net Debt – Cash)

EBITDA = Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization

Mi se pare mai curat ăsta și îți oferă o idee mai clară despre business. Aici ai și datoriile și câștigurile înainte de toate taxele.

EV/EBITDA-ul Microsoftului e de 18.41.

Hai acum să facem ca și sus:

1.) Pe NASDAQ, EV/EBITDA este de 13.18

2.) la competitori:

  • Apple: 14.11
  • Google: 18.92
  • Oracle: 12.03
  • Amazon: 47.6

Hai că nu-i rău deloc.

4.) Concluzie

Cu toate că Microsoftul tot atinge high-uri noi zi de zi, personal zic că mai este loc de creștere. Ce vreau să menționez e că nu te oprește nimeni să-ți adaugi companii scumpe în portofoliu. Poți băga și Amazon, cu toate că numerele curente arată ca dracu. Poți face ce vrei, atâta timp cât îți asumi că s-ar putea să prinzi o încetinire a creșterii.

Sper că ți-a fost de folos articolul și ne auzim data viitoare.


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.