Smarter_way_USA

#Analiza: Nvidia, una dintre oportunitatile crash-ului din Octombrie

Săptămâna asta s-a lăsat cu picaje decente pe bursele din SUA. Odată cu asta, au venit și nenumărate oportunități de a cumpăra companii la un preț foarte bun. Una pe care am ales s-o adaug în portofoliu este Nvidia.

În ultimul an, de fiecare dată când îmi aminteam să mă uit la ea să văd ce mai face, era mereu pe la all-time high-uri și tot am zis că mai aștept să cadă. Mă bucur că, în sfârșit, a venit momentul pe care-l așteptam.

1.) Despre companie

Nvidia este liderul global în materie de calcul vizual. Acest lucru îi ajută să se extindă în domenii precum inteligență artificială, realitate virtuală precum și mașinile autonome.

Începând ca și o companie de GPU-uri, Nvidia s-a transformat într-o companie specializată pe 4 mari piețe: Gaming, Vizualizare Profesională, Datacenter și Automotive.

De la începutul firmei până în prezent, au investit $12 miliarde în R&D și are în jur de 7,300 de brevete.

GPU-rile lor sunt în piețe precum: GeForce pentru gameri, Quadro pentru designeri, Tesla pentru cercetători și analiști concentrați pe inteligență artificială, deep learning și big-data și GRID pentru calcul vizual în cloud.

Sediul central se află în Santa Clara, California.

2.) E sănătoasă

P/E Ratio

  • Trailing P/E: 35.93
  • Forward P/E: 30.86

Debt to Equity Ratio

  • 0.23, comparativ cu 0.5 cât am eu reper. E foarte bine că e mai mic

Current Ratio

  • 7.41, comparativ cu >1.5 pe care-l caut. Înseamnă că are de 7 ori mai multe active totale versus pasive totale. Un lucru foarte bun, din nou. Am fost un pic șocat când am văzut numărul ăsta, sincer să fiu.

Price to Sales Ratio

  • 13.08. Media pe NASDAQ ii 3. PS-ul competitorilor e cam pe la 4%. Aici e cam scumpă.

Short % of float

  • 2%.

EV/EBITDA

  • 28.88. NASDAQ-ul îl are la 12.41. Competitorii sunt și-și. Intel e pe la 7, AMD la 39.

3.) E ieftină?

Înclin să spun că e un pic scumpă, dar având în vedere căte asset-uri are plus datoriile puține, is mulțumit de cifre.

Acum, hai să vedem graficul.

Linia roșie e MA-ul de 200, cea albastră e cel de 50 și jos avem RSI-ul. Nu te chiorî prea mult, că intenționat am dat mult zoom out ca să-ți arăt că Nvidia nu pare să fi scăzut sub Moving Average-ul de 200. În Februarie,2016, când valora ~25 de dolari pare să-l fi atins. Motivul ăsta a cântărit multicel vineri în decizia mea de a adăuga firma asta în portofoliu.

4.) Se îndreaptă într-o direcție bună?

Nvidia tocmai a bătut palma cu Volvo pentru un parteneriat și un plan de a scoate un computer pentru următoarea generație de mașini.

În materie de GPU-uri, nu se lasă depășiți. Noile GPU-uri RTX, cu arthitectura Turing venind cu ray-tracing real-time. În aceeași ordine de idei, vor fi cam de 6 ori mai rapide decât cele care se bazează pe arhitectura Pascal.

Mai jos, ai câștigurile din ultima perioadă.

Când vorbim de o companie care crește cu nesimțire precum Nvidia, e obicei bun să adaugi încă un indicator fundamental în ecuație, numit PEG ratio.

PEG ratio = PE ratio / long term expected growth rate in earnings

Pentru companiile care cresc repede, PE Ratio riscă să fie confuz și să te inducă în eroare deoarecere, pentru astfel de companii el mereu va fi mare. PEG-ul ia în calcul și creșterea.

Scurt exemplu:

Avem P/E-ul companiei X de 10, earnings-urile de acum de 10 și forecast-ul lor de 12. Adică se așteapță ca anul viitor să le crească earnings-urile cu 20%.

Pentru X, prin urmare, avem PEG-ul de 10/20 = 0.5

Cum se interpretează (ATENȚIE! e doar teorie. Un simplu reper):

= 1, compania e valuată ok

< 1, e de cumpărat – TEORETIC, cumperi creșteri de EPS pe mai puțin decât valorează aceste creșteri

> 1 sau 2, de vândut

Mai zic o dată. E doar un reper teoretic. Nici un indicator fundamental nu e sfânt și nu deține adevărul absolut.

Mai jos ai un grafic cu PEG-ul Nvidia plus al competitorilor

Asta înseamnă că piată se așteaptă ca Nvidia să crească bine, în anii ce urmează.

5.) Concluzie

Îmi place Nvidia. Cifrele arată bine, industria jocurile e într-o creștere continuă, apoi mai avem cea de mașini autonome cu care, iar, nu mi-e rușine. Dacă iau în calcul și picajul de pe burse de săptămâna asta, pot spune că sunt foarte mulțumit de decizia de a adăuga această companie în portofoliu.


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.