Smarter_way_USA

Pierderi de 40 milioane euro la Romcab, in 2016

Producătorul de cabluri din fibră optică Romcab a înregistrat anul trecut o pierdere de aproape 40 milioane euro. Acțiunile au căzut cu 15% pentru a 4-a zi consecutiv, iar capitalizarea bursieră a ajuns de aproape 45 de ori mai mică decât datoriile de 925 milioane lei de la sfârșitul anului trecut.

Investitorii care au vândut agresiv titlurile Romcab Târgu Mureș (MCAB), accelerând un picaj de {etoroCFDrisk}%, primesc o confirmare și astăzi din partea companiei. Rezultatele financiare preliminare anuale indică faptul că Romcab a avut o pierdere de 178,23 milioane lei, față de câștigul net de 42,13 milioane lei din 2015. Este cu atât mai dureros cu cât investitorilor nu li s-a anunțat nimic, la raportarea la 9 luni, societatea indicând încă existența unui profit net de 39,59 milioane lei.

Cotația și-a continuat prăbușirea și astăzi, fiind cea de-a 4-a sesiune consecutivă de la Bursa de Valori București în care titlurile cad în limita de 15% admisă pentru o zi de tranzacționare de sistemul operatorului de piață. La prețul de închidere de astăzi de 2,21 lei/acțiune, capitalizarea bursieră este de 20,74 milioane lei.

Remarcabil, întreaga valoare de piață a Romcab este de aproape 45 de ori mai mică decât datoriile totale de 925,35 milioane lei afișate la 31 decembrie 2016. Acestea crescuseră cu 21,59% față de 761,01 milioane lei la 31 decembrie 2015. Este povara sub care sucombă compania care vinerea trecută și-a cerut insolvența.

Compania a resimțit probleme la cumpăna dintre ani când a ratat peste 100 de obligații de plată, în cea mai mare parte bilete la ordin emise de Banca Transilvania și Banca Comercială Feroviară, în vaoare de 23 milioane lei.

Acestea și informațiile documentate din mai multe surse potrivit cărora existau mari întârzieri și cu plata salariilor a antrenat neliniștea în piață, iar inițierea ieșirii din acționariat a băncii americane de investiții Morgan Stanley, care avea o deținere de 22,87% din titlurile societății încă din anul 2007, a alimentat această angoasă.

Neliniștea din piață a fost amplificată de faptul că acționari minoritari ai companiei nu au putut contacta conducerea companiei la jumătatea lunii trecute. Profit.ro a încercat atunci, de asemenea, să obțină informații de la societate, însă persoana de legătură pentru relația cu investitorii nu răspundea la numărul de mobil, iar la telefonul indicat de emitent pe portalul Bursei de Valori București nu răspundea decât agentul de pază de la „Poarta1”.

Singurul care a răspuns până acum demersurilor noastre jurnalistice a fost Sebastian Vlădescu, cel care a părăsit în ianuarie funcția de președinte al Consiliului de Administrație. El părea surprins de ratarea plăților. „Înseamnă că e o problemă de lichiditate”, ne-a răspuns. El mai spunea că incidente de plată nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru o companie cu o cifră de afaceri de 1 miliard de lei.

Raportarea de astăzi confirmă că Romcab a depășit acest reper. Veniturile totale de 1,02 miliarde lei sunt cu 21,07% mai mari decât cele de 842,47 milioane lei. Cheltuielile totale au crescut însă într-o dinamică dublă, de 55,61%, la 1,20 miliarde lei, de la 771,16 milioane lei. Rezultatul operațional a fost astfel unul negativ, o pierdere de 183,15 milioane lei (40,46 milioane euro). Este interesant că pierderile înseși sunt de aproape 9 ori mai mare decât întreaga capitalizare bursieră a companiei.

Compania a raportat pentru 31 decembrie 2016 active totale de 938,10 milioane lei, în creștere cu 1,35% față de 925,63 milioane lei la sfârșitul anului 2015.


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.