Smarter_way_USA

OTP Bank ar putea cumpara in acest an o banca cu o cota de piata de minim 1% in Romania, dar nu la orice preț

Directorul general al sucursalei din România a băncii maghiare OTP Bank, László Diósi, a declarat vineri, că este probabilă achiziția, de către grupul bancar ungar, a unei bănci cu o cotă de piață în România de cel puțin 1% în acest an, dar nu la orice preț, în condițiile în care obiectivul băncii, de a atinge o cotă de piață de 5% în trei ani, este aproape imposibil de atins doar pe cale organică.

OTP Bank avea, la finalul anului 2015, o cotă de piață de 2,3%, în creștere față de nivelul de 1,3% din 2014, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR). Cota de piață a crescut semnificativ în 2015 ca urmare a finalizării achiziției băncii cu capital portughez Millennium Bank, tranzacție evaluată la 39 milioane euro.

Obiectivul băncii este de a ajunge la 5% în următorii doi-trei ani, foarte greu de realizat doar pe cale organică, subliniază bancherul. ”Văd probabilă achiziția unei bănci în acest an. Vizăm doar băncile cu o cotă de piață de cel puțin 1%. Nu ne grăbim, nu vom cumpăra la orice preț”, a spus Diosi.

Potrivit datelor BNR, băncile private cu o cotă de piață de cel puțin 1%, dar mai mică de 5%, în 2015, sunt Intesa SanPaolo, Credit Europe Bank, Veneto Banca, Banca Românească, Piraeus Bank, Citibank, Garanti Bank, Bancpost și Alpha Bank.

Banca mamă din Ungaria a anunțat miercuri că a semnat un acord cu Société Générale pentru preluarea diviziei din Croația a băncii franceze, Splitska Banka. În piață există de mai mult timp informații despre posibila achiziția unor bănci cu capital grecesc din România, în contextul în care băncile mamă din Grecia s-au confruntat cu unele probleme în ultimii ani.

De altfel, László Diósi vede o reducere în viitor a numărului de bănci existent în România, fie prin achiziții, fie prin închidere.

”Ar putea dispărea 5-6 bănci în următorii doi-trei ani. Acestea ori vor fi achiziționate de jucători existenți în piață sau jucători noi, care vor dori să intre în România, ori vor fi închise”, a declarat Diósi.

Directorul OTP Bank România consideră că piața bancară din România, care numără 37 de bănci în prezent, este una foate stabilă, în contextul în care procesul de curățare a portofoliilor de credite neperformante (NPL) a luat amploare în ultimii doi și va continua și în acest an.

La acest proces de stabilizare a pieței bancare a contribuit și creșterea economiei din ultimii ani, dar și existența unor domenii cu un mare potențial investițional, precum agricultura. OTP Bank va organiza la Budapesta, în luna martie, un eveniment dedicat atragerii de investitori maghiari în România, în special în zona agriculturii.


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.