Smarter_way_USA

Companiile de utilitati: inca un an de dividende atractive

In ultimele saptamani, cotatiile utilitatilor au fost animate de decizia care obliga companiile de stat sa distribuie cel putin 90% din profiturile pe anul trecut sub forma de dividende (sau varsaminte), fata de minim 50% valabil pana acum. Cel putin pe termen scurt, investitorii au lasat deoparte ingrijorarile legate de lipsa investitiilor si cadrul de reglementare nefavorabil, atrasi de posibilitatea unor distributii generoase. Rezultatele financiare anuale publicate la mijlocul acestei saptamani au permis conturarea unor asteptari mai exacte.

Transelectrica (TEL) a suferit o scadere de 8.7% a veniturilor operationale fata de 2015, ca urmare a reducerii tarifelor reglementate, in timp ce cantitatea de energie transportata a ramas relativ constanta. Profitul operational a scazut cu 18.7%, depasind, insa, nivelul bugetat; profitul net a scazut cu 20.5%. La rata minima de distributie impusa de lege, Transelectrica ar putea plati un dividend brut de 3.5 RON/actiune, echivalentul unui randament de 10.6% la pretul de referinta de astazi.

Dupa rezultatele modeste din primele noua luni, Transgaz (TGN) a reusit o revenire puternica in ultimul trimestru, vremea rece crescand consumul de gaze. La nivel anual, compania a marcat o crestere a veniturilor din exploatare de 12%, in cadrul careia veniturile din transportul intern au avansat cu 8%. La randul lor, profitul operational si cel net au marcat cresteri de 19.1%, respectiv 21.9%, rezultatul net atingand un maxim post-listare. La o rata de distributie de 90% catre actionari, Transgaz ar putea plati un dividend brut de 45.54 RON/actiune, echivalentul unui randament de 13.9% la pretul de referinta de astazi.

Electrica (EL) a publicat deocamdata doar rezultatele preliminare individuale, mai putin relevante pentru tabloul operational. In loc de venituri din furnizarea si distributia de energie electrica, a raportat venituri din dividendele incasate de la sucursale, in calitate de companie-mama—iar diferenta dintre cele doua este de un ordin de marime. In acest context, informatiile despre cheltuielile aferente perioadei 2008-2010 sau provizioanele aferente anului trecut sunt mai dificil de integrat. Dividendul pentru 2016 va fi platit din profitul consolidat, asadar asteptam rezultatele mai detaliate pentru a putea face o estimare.

Nu in ultimul rand, transportatorul de produse petroliere Conpet (COTE) a raportat o scadere de 0.3% a veniturilor din exploatare fata de 2015. Evolutia buna a segmentului de importuri nu a putut compensa segmentul intern, care inca reprezinta 78% din totalul veniturilor. Ingrijorator pentru potentialul viitor de crestere, cantitatea contractata de Lukoil a ajuns anul trecut la maximul capacitatii de prelucrare a rafinariei. Profitul din exploatare a crescut cu 8%, iar cel net cu 1.8%. La o rata de distributie a profitului de 95%, similara celei din ultimii ani, Conpet ar putea oferi un dividend de 7.06 RON/actiune, echivalentul unui randament brut de 7.1% la pretul de referinta de astazi. Nu excludem nici propunerea unui dividend exceptional din rezervele de numerar ale companiei.

sursa: Tradeville


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.