Smarter_way_USA

Raport sectorial: SIF-urile si FP, rezultate la noua luni

Profitabilitatea SIF-urilor in primele noua luni ale anului a primit un impuls puternic din partea dividendelor distribuite de Banca Transilvania, dupa ce aceasta a inregistrat un castig nerecurent de 1.6 miliarde RON in 2015, din preluarea Volksbank.

Printre SIF-urile care au beneficiat cel mai mult de evolutia buna a TLV se numara SIF1, care a marcat un venit din dividendele de la TLV in valoare de 53.2 milioane RON, dar si SIF2, care a incasat 86.04 milioane RON si a inregistrat un castig din vanzarea de active in valoare de 87.15 milioane RON, in principal din vanzarea de actiuni ale bancii.

In cazul FP, se remarca un castig de 926 milioane RON din vanzarea participatiilor la o serie de companii din portofoliu.

SIF1

Veniturile SIF Banat-Crisana in primele 9 luni au provenit in mare parte din dividende, acestea totalizand 101 milioane RON. Din totalul dividendelor, 53.2 milioane RON reprezinta distributia efectuata de TLV, suma care este putin probabil sa se repete in viitor avand in vedere ca a fost rezultatul unui castig special rezultat din preluarea Volksbank. BRD si Erste au reluat platile de dividende in 2016, iar Vrancart, companie controlata de SIF1, a acordat, de asemenea, dividende in valoare de 10.3 milioane RON, fata de 1.94 milioane RON anul trecut.

Castigul din vanzarea de active a fost de doar 0.44 milioane RON, fata de 18.5 milioane RON in aceeasi perioada din 2015. Au disparut din portofoliul SIF-ului 7 companii nelistate, dar fara un castig semnificativ, acestea fiind evaluate anterior la valoare 0, deci fiind cel mai probabil in lichidare sau reorganizare.

Astfel, profitul net, in valoare de 91.5 milioane RON, a fost dublu fata de perioada similara a anului trecut si a fost generat in mare parte pe seama dividendelor primite. Rezultatul global, care ia in calcul si pierderile sau castigurile (temporare si nematerializate) din evolutia valorii activelor din portofoliu, a fost de -10 milioane RON. Cel mai mare impact negativ l-au avut scaderile cotatiilor Erste si BRD in primele 9 luni, in timp ce impact pozitiv mai puternic au avut cotatiile TLV, SIF Hoteluri si Vrancart.

SIF2

Si SIF Moldova a beneficiat anul acesta de pe urma participatiei in Banca Transilvania, care, in acest caz, reprezinta 36.9% din total activ, la 30 septembrie. Suma de 86.04 milioane USD incasata de la TLV a reprezentat {etoroCFDrisk}% din totalul dividendelor de la companiile din portofoliu, in valoare de 116.16 milioane USD. Veniturile din dividende au fost astfel, in mod exceptional, de 4.5 ori mai mari decat in aceeasi perioada din 2015.

Castigul net din vanzarea de active, a fost de 87.15 milioane RON, cu 70% mai mare decat in primele 9 luni din 2015, provenind in special din tranzactiile pe actiunile TLV. Astfel, SIF2 a vandut, net, actiuni TLV in primul si al doilea trimestru si a achizitionat, net, titluri ale bancii in trimestrul trei. Prin urmare, profitul net, in valoare de 131.4 milioane RON, a fost mai mare cu 143% fata de aceeasi perioada din 2015.

Din portofoliul SIF-ului au iesit in primele noua luni SSIF Broker, Turism Lotus Felix si Sanex. De asemenea, SIF Moldova si-a redus participatiile la FP si SIF Oltenia si a investit suplimentar in SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania, dar si in Aerostar, Electrica si Romgaz, o serie de fonduri de investitii administrate de terti, compania nelistata Catalyst Romania, precum si in proiecte imobiliare, prin societatea Tesatoriile Reunite. Excluzand impactul acestor tranzactii, evolutiile valorilor activelor au fost mixte, cu un rezultat agregat usor negativ.

Proiectul rezidential Baba Novac, dezvoltat de Tesatoriile Reunite, dar si participatia indirecta la Veranda Mall se contureaza drept proiecte cu randamente estimate de SIF la peste 15% in urmatorii ani. Mai dificil de evaluat sunt rezultatele Asset Invest, prin care se administreaza 50 companii, majoritatea in lichidare sau reorganizare. La categoria riscuri, o depreciere a actiunii TLV ar avea impact semnificativ si asupra SIF Moldova.

SIF3

In cazul SIF Transilvania, veniturile din dividende au fost cu 58% mai mari in primele noua luni din acest an, fata de aceeasi perioada a anului trecut, datorita reluarii distributiilor de catre BRD. Astfel, dividendele de la BRD au reprezentat aproape 29% din totalul de 24.94 milioane RON.

Castigul net din vanzarea de active disponibile pentru vanzare a fost de 14 milioane RON, in usoara scadere fata de primele noua luni din 2015. Caz atipic in lumea SIF-urilor, SIF Transilvania are aproximativ jumatate din active, si anume detinerile in filiale si entitati asociate, recunoscute la valoarea justa prin contul de profit si pierdere. Societatea de investitii a marcat in primele noua luni o crestere a valorii activelor din aceasta categorie de 27.6 milioane RON.

Profitul net de 86 milioane RON, in scadere cu 52.5% fata de aceeasi perioada din 2015, a fost impulsionat pozitiv de alte venituri din exploatare, in valoare de 38.3 milioane RON, reprezentand, probabil, reluarea la venituri a dividendelor prescrise pentru ca nu au fost incasate de actionari in anii anteriori, similar cu situatia SIF5.

Cel mai mare impact negativ asupra valorii portofoliului in ansamblu l-au avut scaderile cotatiilor BRD, SNP si Romgaz in primele 9 luni, in timp ce evolutii pozitive au marcat, printre altele, entitati controlate, precum ARO Palace, Romradiatoare, Turism Covasna. SIF3 a vandut in aceasta perioada actiuni BRD si FP si a cumparat titluri Feper, Romgaz si OMV Petrom. A mai cumparat actiuni la BVB si Sibex, Gastronom si Tusnad. De asemenea, a renuntat la participatiile in 16 companii, cele mai importante ca valoare dintre cele listate fiind la Euxin, Transgaz, Upruc si Electrica.

SIF4

SIF Muntenia a fost, de asemenea, printre beneficiarii dividendelor exceptionale acordate de Banca Transilvania. Astfel, in perioada ianuarie-septembrie, veniturile din dividende au fost cu 245% mai mari fata de aceeasi perioada din 2015. In totalul de 60.5 milioane RON, dividendele de la TLV au insumat 32.68 milioane RON, iar 8 milioane RON au fost dividendele incasate de la Biofarm.

SIF4 a mai marcat un castig net din vanzarea de active disponibile pentru vanzare in valoare de 18.7 milioane RON, in scadere fata de castigul de 28 milioane din aceeasi perioada a anului trecut, precum si un castig din aprecierea activelor inregistrate la valoarea justa prin contul de profit si pierderi de 11.9 milioane RON, fata de 52 milioane RON in perioada de referinta din 2015.

Profitul net de 66.6 milioane RON a fost cu 17% mai mic fata de aceeasi perioada din 2015.

SIF Muntenia a vandut actiuni in cadrul ofertei publice derulate de SIF1, precum si titluri TLV, Teraplast si Transelectrica, si a cumparat Romgaz. De asemenea, a marcat exitul din 11 companii nelistate. Tot in acest an, a fost operata majorarea de capital de 10 ori la Ci-Co, in urma careia valoarea companiei a crescut de la 4.1 milioane RON la 41 milioane RON.

SIF5

In acest moment rezultatele financiare ale SIF Oltenia sunt mai putin importante decat perspectiva vanzarii participatiei la BCR. SIF Oltenia are dreptul de a solicita retragerea din actionariatul bancii pana la inceputul sarbatorilor de iarna, iar, daca isi va exercita aceasta optiune, ar trebui sa fie demarat procesul de vanzare la un pret stabilit de un evaluator independent. O indicatie privind pretul potential ar fi ultima evaluare a participatiei SIF5 la BCR, la 30 septembrie, de 439.06 milioane RON (98.6 milioane EUR).

SIF Oltenia a raportat venituri din dividende in primele noua luni cu 49.5% mai mari, in valoare de 44.1 milioane RON, fata de 29.5 milioane RON in aceeasi perioada din 2015. Din totalul dividendelor primite, 13.47 milioane RON sunt de la TLV, 5.67 milioane RON de la BRD si 4.19 milioane de la Romgaz.

Castigul net din vanzarea de active a fost de 29.5 milioane RON, cu 42% mai mic fata de aceeasi perioada din 2015. Veniturile operationale generate de prescrierea de dividende din anii anteriori au fost de 42 milioane RON, in scadere cu 50.8% fata de 2015. Astfel, profitul net a scazut cu 31.7%, la 95.9 milioane RON.

SIF Oltenia a facut mai multe ajustari ale detinerilor in companiile din portofoliu, incluzand vanzarea de actiuni BRD, Transelectrica si Electrica, respectiv cumpararea de actiuni SNG. De asemenea, a marcat un exit din Gastronom si a luat o expunere relativ redusa pe SIF3. Portofoliul de active a fost marcat destul de puternic de corectiile titlurilor SNP, BRD, Romgaz, Electromagnetica si TMK Artrom, precum si de scaderea de sase ori a valorii companiei Mercur Craiova, in timp ce aprecierea titlurilor TLV si Transgaz, precum si actualizarea in plus a valorii BCR, au mai compensat deprecierile.

FP

Veniturile din dividende ale Fondului Proprietatea au scazut cu 38%, la 351 milioane RON, in primele noua luni ale anului fata de aceeasi perioada a anului trecut, in special ca urmare a vanzarii participatiei la Romgaz si a faptului ca OMV Petrom nu a distribuit dividende in acest an.

Fondul a marcat un castig de 926 milioane RON din vanzarea de active disponibile pentru vanzare, dupa ce a vandut integral participatiile la Romgaz, E.ON Distributie si E.ON Energie. FP si-a redus, de asemenea, participatia in Banca Transilvania, de la 2.873% la 0.23%, si a vandut un numar redus de actiuni BRD.

Evaluarea in crestere a companiilor Hidroelectrica, Portul Constanta si Aeroporturi Bucuresti a avut un impact pozitiv mai mare decat cel al deprecierii cotatiilor SNP, BRD si Nuclearelectrica. Impactul negativ este vizibil in contul de profit si pierderi, unde s-a marcat un minus de 541.8 milioane RON, insa acesta este compensat de plusul de 729 milioane RON adaugat direct la totalul capitalurilor proprii din bilant disponibile actionarilor.Dupa marcarea pierderilor din evolutia cotatiilor companiilor din portofoliu, FP a avut un profit de 570.7 milioane RON in primele noua luni, fata de o pierdere de 432 milioane RON in 2015.

sifuri-fp-9luni-2016

sursa raport si grafic: Tradeville.eu


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.