Smarter_way_USA

BRD, profit net in crestere cu 2 treimi la 9 luni, de 606 milioane lei. Creditarea catre companii continua sa scada

BRD Groupe Societe Generale a obținut venituri nete bancare cu 9,6% în primele 3 trimestre ale anului față de perioada similară a anului trecut, context în care și-a majorat profitul net cu 67,9%, la 606 milioane lei. Rata creditelor neperformante a fost redusă cu aproape o treime la 10,8%. Rentabilitatea capitalurilor proprii, excluzând veniturile nerecurente, este de 10,3%. Activitatea de creditare a crescut cu 17,3% pe segmentul persoanelor fizice, iar cea pentru firme continuă să scadă. Volumul depozitelor atrase a crescut cu 5,7%.

Dinamica activității de creditare pe segmentul persoanelor fizice în primele 9 luni ale anului, cu 17,3% mai mare decât cea de la 30 septembrie 2015 (susținută în principal de creditarea pentru locuințe cu 15,5% mai mare), a ameliorat semnificativ profitabilitatea BRD Groupe Societe Generale (BRD). Compania a obținut un venit net bancar de 2,11 miliarde lei, cu 9,6% față de perioada similară din 2015.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 5,3% datorită influențelor favorabile de volum și structură. Creșterea cu 5,0% a veniturilor nete din comisioane a fost susținută de activitatea de carduri, de abonamentele pentru internet banking și mobile banking și asigurări. Categoria „Alte venituri bancare” a înregistrat o majorare cu 39,2% și cuprinde câștigurile din tranzacția VISA și din vânzarea de titluri de stat și unități de fond. Excluzând aceste elemente, venitul net bancar a crescut cu 4,2%, în dinamica anuală.

BRD Groupe Societe Generale are cu 54.000 de clienți mai mult și un stoc mai mare de contracte de internet & mobile banking, însă creditarea către companii continuă să scadă, rata anualizată fiind cu 3,2% mai mică, puternic influențată de operațiunile de curățare a portofoliilor.

În urma acestor ștergeri și vânzări de creanțe depreciate, rata creditelor neperformante s-a redus la 10,8% din total credite, față de 15,3% la 30 septembrie 2015.

Soldul creditelor nete este de 28,4 miliarde lei, cu 2,4% mai mare decât la 30 septembrie 2015 și cu 3,8% mai ridicat decât la 31 decembrie 2015, datorită creșterilor obținute pe segmentele persoane fizice și mari clienți corporativi. Volumul creditelor noi a atins 4,3 miliarde lei în perioada ianuarie – septembrie 2016, la dinamica de 17,3% contribuția majoră fiind dinamica anualizată de +26,1% pe zona creditelor de consum negarantate.

Pe ce pasive stă și cât de solidă este banca

În ceea ce privește volumul depozitelor atrase, acesta s-a majorat cu 5,7%, susținut de majorarea de 28% a depozitelor din conturile curente. Activele în administrarea BRD au urcat cu 16,6% la 2,9 miliarde lei, ceea ce îi asigură băncii o cotă de piață de 12,2%, mai mare cu 0,5 puncte procentuale decât cu un an în urmă.

Indicatorul credite nete / depozite a fost de 69,9% (mai mic cu -2,3 puncte procentuale față de 30 septembrie 2015) ca urmare a unui nivel mai mic al indicatorului credite/depozite în valută și a unei baze a depozitelor mai extinsă.

Rata de adecvare a capitalului la 30 septembrie 2016 a atins 19,1% (conform Basel 3, luând în calcul filtrele prudențiale) față de 17,2% la 30 septembrie 2015, o pozitie de capital caracterizată de conducerea băncii drept „confortabilă, care permite o creștere semnificativă a activității concomitent cu respectarea cerințelor reglementare care se anunță tot mai stricte”.

Cheltuielile operaționale au fost reduse cu 0,9%, iar raportul cost-venit s-a îmbunătățit cu 5,2 puncte procentuale, până la 48,9%. Pe fondul unei majorări de 22,1% a rezultatului operațional brut, profitul net la nivel de grup se ridică la 606 milioane lei, în creștere cu 67,9% față de perioada similară a anului trecut. „Creșterea profitului net rămâne semnificativă după excluderea veniturilor nerecurente (mai mare cu 45,4% față de primele 9 luni din 2015)”, spune comunicatul BRD postat pe portalul Bursei de Valori București. Rentabilitatea capitalurilor proprii a atins 12,5% (10,3%, excluzând elementele nerecurente) față de 8,2% în primele 9 luni din 2015.


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.