Smarter_way_USA

Consolidarea actiunilor SIF Moldova, abia dupa un vot in Parlament

Vicepreședintele ASF Mircea Ursache spune că supraveghetorul pieței nu va emite o rezoluție de consolidare a valorii nominale a acțiunilor, precum cea solicitată de SIF Moldova, și că acest lucru trebuie reglementat în legislația primară.

Operațiunea de consolidare a valorii nominale a titlurilor SIF Moldova (SIF2) ar urma să fie amânată până după adoptarea de către Parlament a Legii fondurilor alternative de investiții. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu-și va asuma răspunderea pentru a autoriza o ofertă de acest fel până aceasta nu va fi bine definită de legiuitor, conform informațiilor transmise astăzi.

Într-un eveniment pe teme privind piața de capital organizat de Bursa, Ursache a arătat că o operațiune de tipul celei solicitate de SIF Moldova nu va fi autorizată în actualul cadru legislativ. „Nu va exista vreo propunere a Consiliului ASF cu privire la consolidarea valorii acțiunilor până când ea nu va fi reglementată de legislația primară”, a spus acesta, adăugând fără echivoc: „Celelalte opinii – multe stradale – legate de această discuție nu-și au rostul câtă vreme poziția mea este asta.”

SIF Moldova a propus, la finele anului trecut, majorarea de 25 de ori a valorii nominale a titlurilor proprii, la 2,5 lei/acțiune, de la 0,1 lei/acțiune, operațiune care ar urma să-i scoată din acționariat, de facto, dacă nu își exercită opțiunile, pe cei peste 5 milioane de deținători ale așa-numitelor pachete de acțiuni reziduale, dobândite prin programul de privatizare în masă de la jumătatea anilor ’90.

Operațiunea a fost contestată încă de la început de Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC), care a calificat respectivul demers drept o veritabilă „expropriere”. SIF Moldova a votat în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din 13 ianuarie derularea unei majorări a valorii nominale a acțiunii, însă aceasta a fost blocată în instanță la Tribunalul Bacău de Asociația Investitorilor, care a împins pe căi procedurale procesul dincolo de termenele programului votat pentru operațiunea de piață.

În acel context, vicepreședintele Ursache se mai pronunțase, în februarie, asupra inițiativei SIF Moldova, despre care a spus că nu are temei legal și că ar trebui operate modificări ale cadrului juridic pentru a putea fi derulată. Afirmația lui Ursache a fost folosită de președintele Asociației Investitorilor, Laviniu Beze, în cadrul procesului de la Bacău, invocând în fața președintelui de ședință argumentul Autorității: “Domnul Ursache nu este vicepreședinte pentru că are pe cineva deasupra; deasupra dumnealui în România, pe piața de capital, nu este decât Dumnezeu.”

Prin declarația de astăzi, Ursache confirmă cele spuse în februarie, adugând fără echivoc că nu va fi votată o astfel de operațiune în Consiliul ASF. Autoritatea a mai respins, de altfel, prospectul de ofertă în vederea majorării de 10.000 de ori a valorii nominale a acțiunilor Confecții Vaslui (COVB), societate listată la Sibex. Motivația este legată de tratamentul aplicat investitorilor care tranzacționează între cele 2 date de înregistrare ale operațiunii. Extrapolată la cazul SIF Moldova, decizia implică faptul că o consolidare a valorii nominale a titlurilor societății nu poate fi făcută decât prin suspendarea de la tranzacționare, pe un termen mai lung, a respectivelor acțiuni.

Asociația Investitorilor are înregistrate 2 litigii pe fond contra operațiunii de consolidare a valorii nominale a acțiunilor SIF Moldova la Tribunalul Bacău.


Vezi reducerile de sezon din magazinele:

eMag , Evomag , Libris , Vegis , QuickMobile , FashionDays


Nu uita sa dai SHARE daca ti-a placut acest articol!


Investește la bursă prin:

76% din conturile CFD de retail pierd bani

NOTE & Risk warnings: Your capital is at risk. CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 79.17% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money. I AM NOT A FINANCIAL ADVISOR and THIS IS NOT INVESTMENT ADVICE. I am just sharing my opinion and views alone on the market. What you do with your own money is your own responsibility. Seek a licensed CPO or financial advisor before you make any investments. Any references to historical price movements or levels is informational and based on external analysis and we do not warranty that any such movements or levels are likely to reoccur in the future. The financial services provided by this website carry a high level of risk and can result in the loss of all your funds. You should never invest money that you cannot afford to lose. Please be advised that certain products and/or multiplier levels may not be available for traders from EEA countries due to legal restrictions.

In ce investim la bursa ?

Investeste in actiuni la bursa:




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.